Política

Rajoy sospesa moure fitxa

El president espanyol parla de canvis per parar la revolta interna

Preveu el 22 o el 29 de novembre per a les estatals

El PP exporta l'estratègia d'Aguirre d'oferir qualsevol pacte de govern contra Podem

Mariano Rajoy descarta o corrobora el que se li pregunta dient una cosa i la contrària en la mateixa intervenció. Només així s'explica que a partir del seu raonament d'ahir als passadissos del Congrés es dedueixi que està obert a fer canvis en la direcció del PP i en el govern però que, alhora, sembli reafirmar-se en la valoració que va fer dilluns passat, en la qual subratllava que no pensa tocar cap fitxa. Els seus intèrprets oficials s'afanyaven ahir a traduir les reflexions assenyalant que es percep un canvi de posició respecte a l'immobilisme que havia exhibit en un primer moment i ho atribuïen al conat de revolta d'alguns líders –Juan Vicente Herrera, Alberto Fabra, José Ramón Bauzá o Luisa Fernanda Rudi–, que han indicat la porta de sortida al conjunt de derrotats, sobretot a la secretària general, María Dolores de Cospedal. Rajoy havia de parar el cop encara que només fos esmentant que prendrà decisions “de mica en mica”, alhora que hi afegia que els relleus “s'anuncien quan s'han fet”.

El president espanyol s'ha vist obligat a demostrar que controla la situació i que ell és el que decideix el calendari. Tant és així que s'ha avisat els líders que ja han avançat que no repetiran que s'hauran de quedar fins després de les estatals. La qüestió, però, és que, més enllà de les fugides voluntàries, no se sap quins altres relleus està disposat a fer dins el PP i quines possibilitats hi ha que desapareguin d'escena els ministres amb una pitjor valoració. Pel que fa al partit, és tan gran el malestar que, més enllà de la cadena de suports que ahir van sortir a reivindicar Rajoy com el millor líder i el millor candidat, algunes veus assenyalen que a hores d'ara no serviria de res treure De Cospedal, el relleu que es considera més factible: “L'únic que ens salvaria és que Rajoy admetés que s'ha convertit en el principal escull”, confessava un dirigent crític.

La Moncloa, però, està entestada a mantenir la mateixa línia de gestió mentre prepara el calendari electoral. Fonts de l'executiu indiquen el 22 o el 29 de novembre com les dates més possibles per a les estatals. Per llavors, l'objectiu és haver dissenyat els pressupostos –encara que no puguin aprovar-los– i presentar-los com a part del programa electoral, amb el benentès que asseguren que disposaran de més pressupost per vendre inversions allà on les enquestes els assenyalen pitjors resultats.

Fronts contra Podem arreu

En una anàlisi del mapa electoral del 24-M ara més assossegada, el PP es va espolsar ahir el complex de sentir-se perdedor tot i ser la força més votada i va evidenciar que l'oferta d'Esperanza Aguirre al PSOE i a Ciutadans per bastir un pacte de govern contra Podem a Madrid que eviti l'ascens a l'alcaldia de Manuela Carmena no és una excentricitat, sinó una aposta patrocinada des del carrer Génova. De fet, abans de sortir a la plaça, Aguirre va comunicar la seva idea dels tripartits contra Podem a Carlos Floriano, vicesecretari d'organització. A més de no renunciar a la formació de governs, el PP vol conjurar la imatge de derrota que passeja des de la nit del 24-M i, de passada. i si la jugada no té èxit, presentar el PSOE com el partit entregat a Podem. En joc per al PP hi ha feus com ara Madrid, València, Cadis, Saragossa i la Corunya.

Entre els ministres, el més devot de l'oferta d'Aguirre –ella els bateja “governs de concentració contraris a la construcció de soviets”– és el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz. “Hem de propiciar en la mesura del possible acords que evitin que una força política com aquesta, que ha obtingut legítimament i democràticament els seus vots però que té el programa que té, pugui governar les institucions”, alerta. El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, opina el mateix.

En un signe del desconcert postelectoral al PP, però, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va contradir els companys del Consell de Ministres i va desautoritzar Aguirre per haver dit que Carmena i Ahora Madrid estan “fora del sistema democràtic constitucional”. “Tenen un model diferent al meu, però no crec que cap partit que s'hagi presentat a les eleccions sigui un perill per a la democràcia, i per descomptat que Carmena no ho és”, va replicar.

LES FRASES

Al partit anirem prenent les decisions que siguin més oportunes, a poc a poc, per anar a les eleccions en les millors condicions
Els canvis, siguin al partit o al govern, s'anuncien quan s'han fet
Mariano Rajoy
president espanyol

PSOE: no a governar amb Podem

Pedro Sánchez ha deixat les mans lliures als seus dirigents perquè pactin amb diferents formacions per intentar superar la investidura i disposar d'una mínima estabilitat a l'hora de governar, però des de la direcció del PSOE també s'ha suggerit que, si més no en llocs tan singulars com ara l'Ajuntament de Madrid o el de Saragossa, s'eviti formar part de governs encapçalats per Podem. La por de l'erosió que suposaria una coalició de govern amb els de Pablo Iglesias fa que des de la cúpula socialista es demani prudència allà on el focus mediàtic està més present. En tot cas, Podem també és del parer de governar en minoria allà on sigui possible. La satisfacció que ha exhibit Sánchez en les últimes hores davant la possibilitat de recuperar poder no amaga una realitat força evident: el socialisme fa temps que ha anat perdent suport entre l'electorat urbà de classe mitjana. I la irrupció de Podem i de Ciutadans ha servit per agreujar-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia