Política

Les sumes d'ERC sumen

Els pactes dels republicans amb exsocialistes, com ara Avancem o MES, han funcionat a les municipals

A les quatre capitals i a ciutats com Badalona, Mollet, l'Hospitalet, Terrassa o Cambrils, les coalicions han tingut un gran resultat

En les municipals del 2011 ERC va forjar desenes de coalicions sobiranistes, sobretot amb Reagrupament, per intentar unir l'independentisme que havia anat separat als comicis catalans del 2010. L'experiment va fallar estrepitosament i en la immensa majoria de les poblacions –Blanes, Mataró, Badalona, Sant Cugat o Terrassa– van perdre regidors. Ara RCat forma part de CDC, Solidaritat gairebé ha desaparegut del mapa polític i ERC s'ha convertit, amb el permís de la CUP, en el pal de paller de l'independentisme.

El 24-M els republicans han optat per un altre camí, el que sempre ha defensat Junqueras: fer forat entre els antics votants socialistes i convertir-se en la veritable esquerra nacional i social del país. L'estratègia s'ha vist plasmada amb l'articulació de més d'un centenar de coalicions amb formacions que havien estat a l'òrbita socialista, com ara MES –liderat per Jordi Martí–, Avancem –Joan Ignasi Elena– o Socialisme, Catalunya i Llibertat –Toni Comín–, i els resultats han estat més que bons. “Estem molt satisfets. Hem obert una via cap a un entorn on habitualment no hi accedíem”, destaca el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó.

Les tres organitzacions exsocialistes van signar acords de col·laboració amb ERC, però a cada municipi es van respectar les autonomies locals i les llistes van ser heterogènies. A Barcelona, Avancem, MES i Socialisme, Catalunya i Llibertat van donar suport a Alfred Bosch i el republicà va pujar de dos a cinc a regidors. A Tarragona tan sols MES va anar amb ERC, mentre que a Lleida els de Martí van pactar amb ICV i els republicans es van unir a Avancem. Però el cas més paradigmàtic es va produir a Girona en què la candidatura d'ERC va incorporar militants de MES –van passar de tenir 0 representants a 4– i els d'Elena van ajuntar forces amb CiU –en aquest cas la federació va guanyar les eleccions amb 10 edils, els mateixos que el 2011–.

MES i Avancem també fan una valoració molt positiva dels pactes. Moviment d'Esquerres subratlla que, en coalicions amb els republicans, ha aconseguit 60 regidors i ha ajudat ERC a sumar molt més que el 2011 en municipis com ara l'Hospitalet, Terrassa, Sant Cugat, Mollet o Figueres. En aquest sentit, una de les presències estel·lars va ser la de Montserrat Tura, exalcaldessa de Mollet, que va participar en un míting d'ERC on va carregar contra el seu successor a l'alcaldia, Josep Monràs. Tot i que també és cert que en alguns municipis on MES ha anat sola, com per exemple a Salou –va fitxar quatre exregidors socialistes–, no ha entrat al consistori.

Per la seva banda, Avancem, que es va presentar en 41 candidatures, la gran majoria amb ERC, destaca els resultats que han aconseguit plegats a Badalona, Cambrils, Sant Adrià del Besós, Sant Celoni o Reus. Finalment, Socialisme, Catalunya i Llibertat, que ha participat en vuit llistes amb ERC, ha obtingut presència a Sabadell, Berga o Sant Quintí de Mediona.

Un cop passades les municipals, la incògnita és saber què faran aquestes organitzacions el 27-S.

106
regidors
ha aconseguit la formació MES: 37 en llistes en què anaven en solitari; 60 en coalicions amb ERC; 7 amb ICV-EUiA i 2 més amb altres enteses. Sumen una alcaldia amb majoria absoluta, Sant Joan de les Abadesses, amb Ramon Roque.
2
alcaldies
ha obtingut Avancem: a Sant Feliu de Codines, amb Pere Pladevall, i Flix, amb Marc Mur. En total han participat en 41 candidatures, la gran majoria amb ERC.
2
regidors
ha tingut Socialisme, Catalunya i Llibertat: Sabadell i Sant Quintí de Mediona. Els de Toni Comín, però, només han participat en vuit llistes al país, totes amb ERC. A Berga també han sortit escollits dos representants de l'associació, encara que mesos enrere ja s'havien fet militants d'ERC.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia