Política

Impuls a tots els debats del nou país

Reinicia Catalunya pretén aplegar totes les iniciatives per definir les bases constitucionals del nou estat

La plataforma advoca per la radicalitat democràtica del procés constituent i la màxima participació

El movimenttambé té la pretensió d'eixamplar la base de tots aquells que “s'imaginen un nou país”

Avui es presenta a les Cotxeres de Sants una icona dels moviments socials a Barcelona, Reinicia Catalunya, una nova plataforma que busca aplegar totes les iniciatives de debats sobre el nou país. “Volem eixamplar la base dels que s'imaginen un nou país, que, a més de nou, ha de ser millor”, assenyalen, en el seu text de presentació. Així, la seva pretensió és fixar “les bases constitucionals d'un nou país”, a través d'un “procés obert, transparent, participatiu i inclusiu”. Tot plegat, afegeixen, “independentment de quin és l'encaix final” proposat en l'escenari internacional o en el marc espanyol.

A través del suggeridor nom de “Reinicia Catalunya”, el moviment apel·la a un procés constituent que continua sent liderat per la ciutadania, i que mantingui com a principal fita “la reivindicació democràtica”, dos elements que, segons recalquen, han “estat claus fins ara”. Es tracta de dotar el procés sobiranista d'una nova eina –més ferma i més aglutinadora– per tirar endavant la discussió constituent.

No és en va, per tant, que el grup promotor de Reinicia Catalunya estigui format per organitzats, entitats o col·lectius que ja han tingut un paper eminentment dinàmic en aquest tipus de debats. Així, n'hi ha que ja han promogut debats sobre les bases constituents d'un nou estat, han proposat esborranys constitucionals o han promogut una metodologia per al procés constituent i l'elaboració de la Constitució.

Entre aquestes entitats promotores, hi ha l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Procés Constituent, El País que Volem, Súmate, el Grup Promotor per a la Convenció Constitucional, Juristes per la Independència, La Marxa Som, Parlament Ciutadà –una iniciativa liderada per Itziar González–, Sobirania i Justícia i Unanovaconstitució.cat, a més del magistrat Santiago Vidal i l'equip de juristes que va elaborar un primer esborrany de Constitució. “La voluntat de totes elles és anar ampliant aquest grup inicial amb tothom que comparteixi la voluntat de participar activament en la definició de les bases constituents i constitucionals d'un nou país”, assenyalen.

L'esperit de Reinicia Catalunya és el de la radicalitat democràtica. “La Constitució ha de ser radicalment democràtica tant en els resultats com en el procés”, subratllen. En aquest sentit, el moviment defensa que “la convenció constitucional” s'hauria d'articular en quatre fases, que passarien per la “democràcia participativa” a través de la iniciativa ciutadana (primera), amb suport institucional (segona), amb coprotagonisme ciutadà (tercera) i, finalment, a través de la democràcia directa (quarta). A la seva pàgina web , posen a l'abast un seguit d'eines i documents que animen a la participació “en el disseny d'un nou país”, tant a través d'internet com mitjançant l'organització d'un debat temàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia