Política

Empenta a la hisenda pròpia

La Generalitat i les diputacions signen un nou conveni

Aquest any assumiran la meitat de les tasques de recaptació executiva que fa l'Estat espanyol

Tributs de Catalunya s'amplia i ja arriba a les 167 oficines

El govern continua bastint silenciosament la hisenda pròpia. L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i les quatre diputacions van signar un nou conveni el 5 de maig perquè Tributs de Catalunya assumeixi la recaptació dels deutes dels impostos propis de la Generalitat i dels cedits que recapta. Segons fonts del Departament d'Economia, la xarxa catalana anirà exercint gradualment aquesta funció, que fins ara s'encarregava a l'administració tributària espanyola, amb la previsió que a finals d'aquest any la xarxa ja gestioni el 50% dels deutes de la Generalitat en període executiu. Es tracta d'un pas més per preparar la hipotètica desconnexió de l'estructura d'estat prioritària del govern d'Artur Mas. Segons ha pogut saber El Punt Avui, a més, la malla d'oficines i de punts d'atenció que funcionen de manera integrada s'ha multiplicat al territori fins a arribar a les 167, situades en 159 municipis. La quantitat s'ajusta a l'objectiu final amb què es va constituir l'embrió de l'administració tributària catalana el 2012.

Quan Tributs de Catalunya acabi d'exercir la recaptació executiva, la Generalitat s'estalviarà aproximadament uns nou milions d'euros anuals, que ara paga a l'Agència Espanyola d'Administració Tributària (Aeat) perquè s'encarregui del cobrament dels deutes tributaris i d'altres ingressos de dret públic (com ara taxes i sancions imposades pels departaments) propis o cedits a Catalunya. La recaptació executiva pot comportar fins i tot l'embargament de béns si les quanties pendents no s'ingressen en els períodes establerts. Les diputacions ja feien aquestes tasques amb els impostos locals, sempre que el deute quedés dins de la seva demarcació. La Generalitat, que encarregava la dels seus impostos i taxes a l'Aeat, pretén que sigui ara la xarxa Tributs de Catalunya la que ho faci progressivament, amb l'objectiu d'arribar al 50% el 2015.

Amb aquest nou pas, que aquest diari ja va avançar que es formalitzaria a la primavera , el govern continua desplegant l'administració tributària catalana perquè pugui assumir en el futur la gestió de tots els impostos que paguen els catalans. L'engranatge es construeix aprofitant els límits de la legalitat espanyola i de manera progressiva. Abans de rubricar aquest darrer conveni, les diputacions havien participat en proves pilot per poder exercir la recaptació executiva de manera ordinària. La de Barcelona, per exemple, va començar a treballar-hi el febrer de l'any passat.

Tributs de Catalunya ha anat ampliant, en paral·lel, la xarxa d'oficines i punts d'atenció integrats al servei de finestreta única. L'ATC en té quatre; la Diputació de Barcelona, 102; la de Tarragona, 39; la de Lleida, 13, i la de Girona, 10. Ha estat, sobretot, a partir de les seus de què ja disposaven els organismes autònoms de les diputacions i que encara no treballaven per a Tributs de Catalunya, però també a partir d'altres acords com el que es va tancar al mes de gener amb l'Ajuntament de Barcelona. La capital del país es va integrar aleshores a l'estructura de la hisenda pròpia i va aportar dues oficines al sistema. La Generalitat dota progressivament de personal l'ATC i desplega la xarxa territorial amb les diputacions ajustant-se als límits de la legalitat vigent. L'objectiu, asseguren, és muscular el sistema perquè estigui preparat per al moment clau i alhora evitar les impugnacions de l'Estat.

LA XIFRA

77
oficines i punts d'atenció
s'han afegit durant els últims mesos a la xarxa Tributs de Catalunya.

LA DATA

19.09.12
Es va signar el primer conveni
entre l'Agència Tributària de Catalunya i les diputacions, l'embrió de la hisenda.

Suport de l'alcalde de Dublín

L'alcalde de Dublín, Christy Burke, va expressar el seu suport al procés sobiranista després de reunir-se amb el Diplocat, el consell de diplomàcia pública de Catalunya. Burke va argumentar en una entrevista a l'ACN que Catalunya “mereix la independència”. “Entenem absolutament la posició, la visió i els sentiments del poble català perquè sabem com era ser tractats com ciutadans de segona”, hi va afegir, i va oferir l'“ajuda” d'Irlanda.

“No tinc cap dubte que el vostre dia també arribarà”, va assenyalar Burke. L'alcalde de la capital irlandesa va comparar Catalunya amb Escòcia i va recordar que els escocesos van ser ignorats “durant anys” i va demanar al president espanyol, Mariano Rajoy, que actuï com el primer ministre britànic, David Cameron, i accepti la celebració d'un referèndum sobra la independència. A Dublín, el Diplocat va fer un homenatge als líders històrics irlandesos Charles Stewart Parnell i James Connolly.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia