Política

Sanció contra la llibertat d'expressió

La comissió antiviolència es reuneix avui per estudiar la xiulada a l'himne espanyol, però el govern de Rajoy vaticina que hi haurà sanció

La Generalitat i el Barça critiquen l'actitud de l'Estat

Primo de Rivera ja va fer tancar Les Corts per una xiulada a la Marxa Reial

El 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, el Barça i el Júpiter van jugar a Les Corts un partit en homenatge a l'Orfeó Català. Abans de començar una banda de músics d'un vaixell britànic que estava atracat al port va interpretar la Marxa Reial espanyola. Les més de 12.000 persones van respondre amb una forta xiulada, però van rebre amb grans aplaudiments l'himne britànic. Les autoritats van sancionar el club amb la clausura del camp durant sis mesos –després es va reduir a tres–, el pagament d'una multa i van convidar els directius del Barça, entre els quals hi havia Joan Gamper, a marxar.

Noranta anys després es torna a parlar de sancionar el Barça, i també l'Athletic de Bilbao, per haver xiulat l'himne espanyol durant la final de la copa del Rei al Camp Nou. És una sanció contra la llibertat d'expressió, que arriba en un dels moments més tensos entre els governs català i espanyol i amb el focus posat en el 27-S. Avui la comissió antiviolència es reunirà per analitzar el cas, però el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, va augurar que hi haurà multa, ja sigui als clubs, a la federació espanyola –organitzadora de l'esdeveniment–, o a les associacions que van col·laborar en la protesta. “Hem de veure quins mitjans es van posar per evitar que això no passés”, va afegir-hi.

En aquest sentit, algunes entitats, com ara per exemple Catalunya Acció, o partits, com Reagrupament, es van posar a les portes a l'estadi per repartir xiulets entre els aficionats. En aquest context, el nou president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, explicava en una piulada que la xiulada no era “contra el poble espanyol”, sinó contra “l'Estat i el seu govern” i recomanava a Rajoy que en lloc d'anunciar sancions, fos més “intel·ligent” i anunciés inversions a Rodalies.

La polèmica va esclatar a la mitja part quan l'executiu espanyol va emetre un comunicat exprés per condemnar els “atacs contra els símbols que representen tots els espanyols”. Les reaccions no es van fer esperar i el president de la Generalitat, Artur Mas, va acusar Rajoy de fer el “ridícul”, mentre que el govern basc va assegurar que està “fora de lloc” portar aquesta qüestió a la comissió. De la seva el vicepresident del Barça, Carles Vilarrubí, en declaracions a Rac1, va deixar clar que la sanció seria “injusta” i el secretari general de l'esport, Ivan Tibau, va afirmar que la Generalitat estarà al “costat” del Barça.

El PP català va aprofitar l'ocasió per carregar contra el procés i la presidenta de la formació, Alícia Sánchez-Camacho, va retreure a alguns partits catalans d'haver instigat la xiulada, i el sindicat Manos Limpias ha denunciat els aficionats per la protesta, el president de la federació, Ángel Maria Villar, i la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, per no haver evitat els fets. Ciutadans va criticar Mas a causa de la seva cara de certa “satisfacció” en la xiulada a l'himne.

LES FRASES

Si el govern espanyol insisteix a amenaçar, l'únic que aconseguirà és ficar-se de peus a la galleda
Ivan Tibau
SECRETARI GENERAL DE L'ESPORT
Certs partits catalans ho han provocat. El procés separatista també ha provocat la xiulada
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP ESPANYOL
Lamentem la intolerància i l'absolut menyspreu d'alguns col·lectius i de partits com CDC i ERC
Matías Alonso
PORTAVEU DE CIUTADANS
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia