Política

CiU i el PSC fan un pacte de mandat a Castell-Platja d'Aro

Giraut tindrà els quatre anys l'alcaldia

Els dos grups més votats deixen de banda ERC, que semblava l'aliada preferent

CiU i el PSC, cadascú de la seva banda, han acabat descartant ERC com a soci ideal a Castell-Platja d'Aro per entendre's entre ells. Les dues formacions, les més votades el 24-M al municipi tot i perdre regidors, van anunciar ahir a la tarda un acord per formar “un govern fort i estable des del diàleg constructiu i una ferma voluntat d'acord”. Els socialistes, amb quatre regidors, han renunciat a compartir l'alcaldia amb CiU, però han demanat que Joan Giraut ocupi el càrrec durant tot el mandat i que el portaveu del PSC, Maurici Jiménez, sigui el primer tinent d'alcalde amb les atribucions de Promoció Econòmica, Empresa i Ocupació.

El cartipàs no està del tot tancat, però CiU es reserva tres tinències d'alcaldia (la segona, amb Pep Solé; la tercera, amb Imma Gelabert, i la cinquena, amb Loli Guirado), mentre que pel PSC Mònica Ríos serà la quarta tinenta d'alcalde, amb atribucions de Participació Ciutadana, Centres Cívics i Transparència. Segons l'acord, els altres dos edils socialistes duran Ensenyament i Seguretat Ciutadana –Miquel Chamorro– i Benestar Social i Salut –Pilar Ferrero.

Malestar d'ERC

La cap de llista i futura portaveu d'ERC, Estel Rodríguez, va esbombar l'acord dels altres dos partits ahir al vespre a Facebook, enutjada pel fet que ni CiU ni ERC s'havien plegat a les condicions de partida de les converses. Rodríguez exigia a tots dos una alcaldia compartida –dos anys per als republicans– i es queixava que, de la part de CiU, Giraut “no volia plegar de cap manera”, i que el PSC “no es comprometia a mantenir una actitud com a mínim neutral respecte al 27-S”. Rodríguez acusava el PSC de prometre canvi i “retre ara homenatge” a CiU.

Per la seva banda, en el text del nou pacte de govern, CiU i el PSC destaquen que serà un executiu “divers”, que integrarà “sensibilitats diferents”, però “fort i estable alhora”. Tots dos grups han apostat per deixar al marge la qüestió nacional i centrar-se en les coincidències dels programes, amb la “millora del funcionament de l'Ajuntament, un increment de la participació i un estil de governar proper”.

La CUP de la Bisbal prioritza pactar amb ERC

La CUP de la Bisbal, amb tres regidors, ha decidit en assemblea obrir converses amb ERC (5 regidors), la llista més votada a la Bisbal, per tal d'explorar possibles pactes de govern o de governabilitat. Es refereixen a ERC com a “l'únic a qui correspon la responsabilitat de formar govern” i apunten dues condicions per entrar a negociar: que les converses siguin públiques i a porta oberta i que es parli de programes i no de càrrecs.

J. PUNTÍ

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia