Política

L'ANC busca complicitats per animar a votar amics i familiars que viuen a fora

Avisa els que no estan inscrits al CERA que ja no s'hi apuntin per participar el 27-S, ja que tenen alternatives

Rellança la campanya de vot exterior amb un espot

  • Liz Castro va debutar ahir com a coordinadora exterior J.R.

Els 200.000 catalans que, en números rodons, viuen a l'exterior amb dret a vot poden ser clau per garantir la victòria independentista el 27-S, i l'ANC, sabedora que històricament és un perfil molt sobiranista, posarà tota la carn a la graella per mobilitzar-los. Per això ha apel·lat a la complicitat dels catalans amb familiars i amics a fora perquè els animin a informar-se i fer tots els tràmits que imposa la llei estatal per poder votar, uns tràmits dels quals ahir es tornaven a queixar, i els facilitarà eines com ara un nou espot promocional i un model de correu electrònic penjat a www.votexterior.cat perquè el puguin reenviar personalment i difondre'l a les xarxes socials. “Els catalans d'aquí hem d'animar els d'allà, necessitem el suport de les persones amb vincles a l'exterior”, reclamava Arnau Galobardes, responsable del web.

Després d'haver endegat a final de març una campanya específica amb la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) i Catalans al Món per fomentar la inscripció al cens electoral de residents absents (CERA), l'ANC va entrar ahir en una segona fase en què reclama als catalans a l'estranger just el contrari: que ja no s'hi apuntin si encara no ho han fet. I és que el cens exterior vàlid per votar el 27-S serà el tancat l'1 de juny, amb la qual cosa la gent que ja no hi figuri fa tard. Això sí, té alternatives: votar presencialment a Catalunya el mateix 27-S o per correu des de Catalunya en els dies anteriors si s'hi preveu una visita. L'altra possibilitat és esperar a principi d'agost que es convoquin les eleccions, ja que llavors es poden inscriure en un registre de residència temporal, l'ERTA, que dóna dret també a demanar el vot, com el CERA, en el termini aproximat dels 20 dies següents.

Les entitats a l'exterior temen que, com ja va passar el 24-M als territoris on hi havia autonòmiques, el complicat sistema del vot pregat introduït el 2011 faci que molts desisteixin, tot i la millora que ara es pugui fer el tràmit inicial per internet si es disposa de DNI electrònic, encara poc usual. Antoni Montserrat, president de la FIEC, denunciava ahir fets com ara que “només que s'impugni una candidatura, ja s'hagi d'aturar l'enviament de totes les paperetes”, i això sovint fa que arribin fora de termini. A Catalunya, per exemple, s'ha passat del 31% de participació en les generals del 2008 a l'1,4% de les últimes europees.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia