Política

El Parlament fa un altre pas cap a la hisenda pròpia

Modifica la llei de l'agència tributària perquè exploti les competències que ja té i gestioni tots els tributs en el futur

El Parlament va fer un altre pas ahir per continuar bastint la futura hisenda pròpia amb l'aprovació, amb els vots de CiU, ERC, la CUP i Marina Geli, l'abstenció del PSC i ICV –malgrat que es van rebutjar les seves esmenes vives– i l'oposició del PP i C's, del projecte de llei d'ordenació dels cossos tributaris d'adscripció exclusiva a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). El text, que modifica la llei de creació de l'ens del 2007, posa les bases per dotar l'agència a curt termini dels recursos necessaris, sobretot en personal i sistemes informàtics, per assumir competències que ja té assignades per llei però que encara no du a terme, com ara la recaptació executiva a morosos, tasca que ara delega a l'agència estatal a canvi de 9 milions l'any.

La llei fixa l'estructura, les funcions i el règim jurídic del personal propi, a més de la creació d'un cos tècnic d'inspectors i la consolidació del de gestors tributaris. A més, defineix l'organització, el funcionament i la provisió de places de l'ens, i estableix que en un any se n'impulsarà el desplegament territorial, amb la idea que agafi la tasca de les actuals oficines estatals liquidadores del registre de la propietat. Tal com aquest diari ja va avançar dissabte, la intenció és que aquest any el govern assumeixi ja el 50% de la recaptació executiva, gràcies al nou conveni amb les diputacions que permet que la xarxa territorial creixi fins a 167 oficines. Això permetrà reformular-ne també les competències d'acord amb el pla director en redacció que ha de determinar la futura estructura de l'ATC. La nova llei –de contingut sobretot tècnic, per la qual cosa el PP i C's no l'han dut al Consell de Garanties Estatutàries–, de fet, ja prepara el terreny amb una reestructuració organitzativa perquè en el futur el govern pugui ocupar-se de la recaptació, inspecció i gestió de tots els tributs que es generen a Catalunya.

LA XIFRA

2.300
milions
l'any recapta i gestiona actualment l'Agència Tributària de Catalunya, un 5% del total generat al país.

Les bases d'un ens que ha de créixer molt més

Els grups favorables van destacar que la llei, tramitada en el termini rècord de tres mesos i mig des del debat a la totalitat, simplificarà i racionalitzarà l'estructura de l'ATC, i alhora la prepararà per assumir plenes competències en un futur no llunyà. A més, van destacar que el llistó romandrà “alt” pel que fa a l'exigència professional, i van escoltar crides a no repetir el model d'agència espanyol i insistir en la lluita contra el frau. Actualment, l'agència té 324 treballadors, dels quals només 18 són inspectors, si bé aquest any ja hi ha 168 noves places convocades. Això sí, després dels convenis amb les diputacions la xifra total ja s'eleva a més de 1.600, tot i que la CUP avisava ahir que en caldran de 7.000 a 8.000 per poder assumir plenes competències, inclosos fins a 300 inspectors i 500 mossos contra el frau fiscal. A més, insistia que abans del 27-S cal impulsar un cens de contribuents, una campanya de conscienciació inclosa per donar les dades a l'ens català.

El PSC i ICV van demanar un contracte programa per definir la relació entre el Departament d'Economia i l'ATC, que en permeti l'autonomia plena, i van lamentar que no s'hagi desenvolupat un consorci tributari Estat-Generalitat. El PP i C's diuen que el govern no hi té competències i que es duplicaran agències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia