Política

L'ANC insta l'empresariat a no tenir por del nou estat

Sànchez recorda que les empreses sempre s'adapten als canvis i troben noves oportunitats

Un nou estudi de l'associació demostra que la independència afavoriria els empresaris

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va fer ahir una crida als empresaris catalans perquè aturin el 27-S i convencin Artur Mas per tal que faci marxa enrere. Curiosament, també ahir l'ANC va presentar un informe sobre l'impacte de la independència en l'empresariat i va refutar amb dades objectives les reflexions de Camacho. L'associació va argumentar que un nou estat milloraria la productivitat econòmica de Catalunya i les polítiques de competitivitat. Per aquest motiu el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va assegurar que els empresaris no tenen por del nou horitzó que es pot dibuixar. “Els costos de la dependència són més alts i dramàtics per als empresaris que la possible incertesa de la independència”, va rematar.

L'estudi Impacte de la independència en l'empresa. La visió de l'ANC s'ha gestat els últims dos anys i analitza diversos factors per arribar a la conclusió que el nou estat català suposaria un motor d'impuls per als sectors empresarials. Un dels principals arguments gira al voltant del sistema econòmic, que a Catalunya es basa en el model industrial, mentre que a la resta de l'Estat se sustenta sobre els serveis financers i immobiliàries. “Són dos pols que necessiten polítiques diferents i no una del mateix tall com es fa ara”, va afirmar David Ros, un dels coordinadors de l'estudi. A partir d'aquí s'exposa una llarga enumeració sobre l'ofec que pateixen l'economia catalana i, evidentment, els empresaris: el dèficit fiscal, la falta d'infraestructures, una pírrica inversió que ha anat baixant any rere any, una política fiscal injusta, sobretot, amb el petit empresariat, etcètera. Aquest escenari contrasta amb les “oportunitats” que tindrien les empreses en un nou estat que s'ha de començar a construir i que ha d'obrir un procés constituent que permetria millorar en tots els camps: més internacionalització, més seguretat jurídica, més possibilitats d'accedir als mercats o pagaments més ràpids de l'administració als proveïdors.

Tot i aquestes bonances, alguns sectors, com es va veure ahir amb Sánchez- Camacho, difonen el discurs de la por. L'informe de l'ANC entra a fons en aquesta qüestió i recorda, per exemple, que hi ha països més petits que Catalunya que competeixen als primers llocs i que no s'imposaran “nous aranzels” pel fet que Catalunya s'escindeixi d'Espanya.

LA FRASE

Els costos de la dependència són més alts per a l'empresa que la possible incertesa d'un nou estat
Jordi Sànchez
PRESIDENT ANC

Un boicot que ja existeix

Sempre que es parla d'independència apareix el fantasma d'un boicot als productes catalans, però l'ANC va deixar clar ahir que aquesta situació ja existeix actualment, sobretot des del 2009. En vint anys les exportacions catalanes a l'Estat i a la resta del món han variat moltíssim. El 1995 les transaccions amb Espanya eren superiors al 60% i ara se situen en un 42%, una tendència inversament proporcional respecte a la internacionalització: el 1995 els intercanvis no arribaven al 40% i actualment estan al voltant del 57%. L'ANC va subratllar que un futur boicot, si s'intensifiqués en el període d'independència, podria arribar a l'1,5 del PIB, però seria curt i es podria compensar amb el 8,5% que es perd ara amb el dèficit fiscal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia