Política

Mas: “La DUI està a l'últim calaix del meu escriptori”

El president afirma en una entrevista que la declaració unilateral és un recurs “per si no hi ha una altra opció”

Espadaler afirma ara que Carrasco i Coll i Alentorn haurien avalat la pregunta del 14-J

El president de la Generalitat no renuncia a la possibilitat d'arribar a un acord amb el govern espanyol que permeti als catalans “votar la relació que volen tenir amb l'Estat”. Però si això no és possible, no descarta la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), un instrument avalat com a últim recurs pel Consell Assessor per a la Transició Nacional. “Està sempre guardada [la DUI] a l'últim sobre tancat de l'últim calaix del meu escriptori; no la volem utilitzar, però per si no hi ha una altra opció, és allà esperant”, afirma en una entrevista publicada ahir pel Corriere de la Sera, i que és fruit de la taula rodona en la qual Artur Mas va participar divendres a Milà amb diversos periodistes d'aquest històric rotatiu.

En la conversa, Mas deixa clar que “identificar la nostra proposta amb les idees de la Lliga Nord és un error: per nosaltres els temes econòmics i fiscals també són importants, però cap italià ha de patir pensant que la seva llengua o la seva identitat estan en perill”. El també líder de CiU lamenta el fet que “el govern espanyol dóna una resposta judicial a les nostres demandes polítiques” i recorda que, contra ell mateix, l'executiu de Mariano Rajoy ja ha presentat quatre querelles que poden comportar penes de presó. “Espanya diu: no hi ha res a discutir, et detindrem i t'enviarem a la presó; la falta de comunicació és tal que ara volen castigar per llei que es xiuli l'himne espanyol. En aquest sentit, es mostra estorat que en un escenari marcat per la falta de diàleg, de propostes i de solucions al dèficit fiscal, el govern de l'Estat “se sorprengui que en un estadi ple de bascos i catalans es xiuli l'himne. Mas afirma que “durant trenta anys els catalans han ofert suport a l'Estat a canvi d'anar incrementant el nivell d'autonomia” i que, mentre els necessitava, “ens va donar alguna cosa”, però que quan han pogut continuar sense el suport dels catalans “novament recuperen el que mai han acabat de cedir del tot”. “Per exemple, l'Estat hauria de permetre el referèndum d'autodeterminació de Catalunya, però, si guanyem, nosaltres ens hauríem de comprometre a seguir aportant recursos a l'Estat espanyol. Això ho signo ara”, va assenyalar. El president recorda que el dret a decidir no només el reclama la Generalitat, sinó “dos terços del Parlament català escollit el 2012, el 95% dels municipis i un milió i mig de persones que durant tres anys cada 11 de Setembre han omplert els carrers per reivindicar l'autodeterminació”.

Espadaler i la brúixola

Per la seva banda, el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va assegurar ahir que els pares fundadors del partit assumirien “tots i cada un dels criteris que inclou la pregunta” que la direcció del partit sotmetrà diumenge vinent a una consulta interna i va assegurar que als socialcristians “ens preocupa més la brúixola que el cronòmetre”. “Em pregunto quins criteris de l'enunciat no haurien subscrit Manuel Carrasco i Formiguera i Miquel Coll i Alentorn”, va assegurar en una entrevista al canal 3/24. Ramon Espadaler emplaça els partidaris d'una alternativa al que proposa la direcció del seu partit a explicar-la. “Quina és l'alternativa a fer les coses al marge de la legalitat? En quin moment s'ha de trencar la legalitat? A nosaltres ens sembla clar que la seguretat jurídica és fonamental”, conclou.

LA FRASE

No volem utilitzar la DUI, però si no hi ha cap més altra opció, està a l'últim calaix del meu escriptori
Artur Mas
president de la generalitat

Duran, entre estelades, a Berlín

Una indumentària informal, absolutament allunyada de la imatge que acostuma a oferir en les seves aparicions públiques, no va impedir que molts dels aficionats del Barça que van ser dissabte a Berlín reconeguessin Josep Antoni Duran i Lleida, que va assistir a la final amb alguns familiars. A la imatge, el líder d'Unió amb membres de la penya Almogàvers, amb els quals es va retratar envoltat de bufandes i banderes estelades

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia