Política

Entesa a tres bandes per fer Colomí alcalde de Torroella

CiU està decidida a cedir els quatre anys d'alcaldia al cap de llista d'UPM tot i haver guanyat

Les tres parts (UPM, LEST i CiU) estan pendents de la ratificació dels seus per validar el preacord

La tenacitat negociadora d'Unitat i Progrés Municipal (UPM) li permetrà molt probablament fer alcalde de Torroella de Montgrí al seu candidat Jordi Colomí per quatre anys tot i que la seva llista ha estat la tercera en nombre de vots de les vuit que van acudir als comicis. Ahir al matí, van arribar a un preacord CiU, UPM i LEST per formar govern per al mandat 2015-19, a falta que els òrgans de cadascun dels tres partits donin el vistiplau al que ja van acordar els tres principals grups protagonistes.

La trobada es va desenvolupar a primera hora del matí i va acabar en una entesa que cap de les tres parts va voler ratificar plenament conscients que les bases d'UPM són les que podrien qüestionar amb més vehemència i capacitat de veto l'acord. El mateix cap d'UPM Jordi Colomí ha explicat al llarg d'aquestes dues setmanes que han transcorregut des de les eleccions que es trobava davant la dualitat d'escollir entre ERC i CiU i que, en la seva formació hi havia partidaris de les dues apostes.

L'entesa farà que el LEST, que ha batallat al llarg de tot el procés perquè UPM escollís com a soci de govern a CiU i no a ERC, assumeixi l'entrada a l'òrgan rector de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit de Francesc Ferrer, el líder de Més per l'Estartit a qui, precisament UPM va donar suport en la pugna electoral per assumir la presidència de l'ens autònom. El LEST disposa amb aquest pacte d'una força molt útil a l'hora de negociar les competències que han de farcir de contingut l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD).

UPM ha portat la veu cantant en les negociacions des del primer dia malgrat ser la tercera força en nombre de vots amb un regidor menys que CiU i que ERC, força que ha passat de presentar-se com a líder d'una alternativa de govern d'esquerres i progressista a acabar a l'oposició junt amb el COET i la CUP, aquesta última força que ja havia anunciat que estaria disposada a donar-li el seu suport si es donava la circumstància que es pogués lligar una aliança independentista i de progrés.

El cap de llista de CiU Jordi Cordon i vencedor de les eleccions s'ha vist durant les negociacions fora del govern. Tot fa pensar que hauria contemplat durant unes dies una aliança amb ERC per alliberar-se de les exigències d'UPM però no ha rebut la resposta que esperava. Finalment, la via de l'entesa amb UPM se li ha posat a tret. La pressió exercida per LEST, un partit en què el pes dels militants d'Unió és important, perquè el pacte entre CiU i UPM es tanqués i poder ser partícipts ells dels dos governs (Torroella i l'Estartit) ha acabar sent decisiva per CiU.

LA XIFRA

9
regidors.
El nombre de vots necessaris per formar govern a Torroella: CiU (4), UPM (3) i LEST (2).

El possible pacte a Sant Feliu, pendent del PSC i d'ERC

Les converses avancen amb lentitud a Sant Feliu de Guíxols, on la CUP i Guíxols des del carrer no es decanten per cap de les sumes possibles, amb vista a la investidura, i tant CiU com TSF necessiten els suports d'ERC i el PSC per assolir la majoria absoluta. Els socialistes van fer ahir al vespre una assemblea informativa per explicar el decurs de les negociacions, i el cap de llista, Josep Melcior Muñoz, apuntava que fins que no hi hagi un acord sòlid amb altres partits no volen parlar sobre cap hipotètic preacord.

Pel que fa a ERC, l'alcaldable, Jordi Vilà, insistia que l'escenari roman “totalment obert”. I que mantenen el seu programa de transició nacional com a part “irrenunciable” del nou acord de govern, una posició contraposada a la del programa socialista i que dificulta l'encaix de totes dues forces dins del mateix acord de mandat. Per la seva part, els caps de llista de les dues forces més votades, Joan Alfons Albó (CiU) i Carles Motas (TSF), mostraven ahir un hermetisme encara superior, en espera que el PSC i ERC ensenyin les cartes. A Palamós tampoc no hi ha novetats encara.

E.A.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia