Política

“Un no que és un sí a la independència”

El sector sobiranista d'Unió defensa el vot contrari a la pregunta del 14-J perquè així es reforça el procés

Mantenen que la qüestió plantejada és confusa, i si guanya s'obre un escenari incert

Rigol recorda que no es pot estar pendent d'un diàleg amb l'Estat que mai no arriba

  • Castellà i De Gispert ahir en la presentació de la campanya
    ANDREU PUIG
    .
  • VÍDEO: El vídeo de la campanya pel no a la pregunta d'Unió
Els dos sectors han programat actes arreu
del territori

Quan un no es converteix en un sí a la independència. El sector sobiranista d'Unió va presentar ahir la seva campanya per demanar que els militants es posicionin en contra de la pregunta de la consulta del 14 de juny i, de retruc, el seu vot serveixi perquè el partit socialcristià s'acosti a les tesis independentistes i es pugui sumar al full de ruta que han acordat CDC, ERC i algunes de les principals entitats del país. Segons els crítics, si guanya l'opció de Josep Antoni Duran i Lleida i la direcció, s'entrarà en un moment d'incertesa perquè la qüestió que han plantejat és “confusa, desconcertant i enganyosa”. Els propers dies els dos corrents intensificaran la campanya a favor del sí o del no amb actes arreu del territori.

Antoni Castellà, Núria de Gispert, Joan Rigol i Mercè Jou, les cares més visibles del sector que es decanta pel no, van comparèixer plegats a la seu d'Unió amb uns quants militants que els van donar suport i no es van mossegar la llengua a l'hora de recordar que els ciutadans ara exigeixen claredat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va ser una de les més punyents i va assegurar que la qüestió que se sotmetrà a votació “traeix” l'esperit que es buscava amb la consulta del 14 de juny: “Tenir un posicionament sobre la independència. No podem jugar a mitges tintes.”

Canviar les lleis

Per la seva part, l'actual coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, tampoc no es va tallar ni un pèl i va trencar aquella imatge de contenció que molts cops l'acompanya. En aquest sentit, va assenyalar que els principis de diàleg i legalitat, que la cúpula d'UDC propugna com a bàsics per poder continuar el procés amb garanties són un sense sentit. Segons Rigol, no es pot estar esperant eternament que l'Estat allargui la mà i va mantenir que dependre de la legalitat actual és com “posar-nos un dogal al coll”. L'expresident de la cambra catalana va destacar que el més intel·ligent és “transformar” les lleis perquè es pugui reconèixer el dret a l'autodeterminació. Un discurs que per a alguns pot trencar la moderació que històricament acompanya Unió, tot i que Rigol va matisar que els seus arguments són “moderats” com sempre i intenten fugir de “l'ambigüitat”, en referència al sector de Duran.

Els quatre dirigents d'Unió, que van descartar plegar del partit si la seva visió no s'imposa aquest diumenge, també van posar èmfasi en la importància que Unió participi en el full de ruta sobiranista i no se'n quedi al marge. “No volem ser espectadors ni fer seguidisme d'altres”, van afegir-hi.

Una de les aportacions que farien, per exemple, és ampliar l'apartat en què es parla “de mantenir una actitud expectant respecte a l'alternativa d'un referèndum vinculant per part de l'Estat espanyol sobre la independència de Catalunya”.

La intenció dels sobiranistes d'Unió seria incloure un afegitó fent referència a què si arriba una oferta del govern espanyol sobre un pacte fiscal o una sobirania lingüística, caldria sotmetre-ho a votació del poble de Catalunya. Una hipòtesi que, més d'una vegada, també ha plantejat el president de la Generalitat, Artur Mas.

Campanya de pocs dies

Des d'ahir i fins divendres s'han programat diversos actes de campanya –dissabte és jornada de reflexió– en els dos bàndols. Ahir Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler van ser a Tarragona i avui els crítics preparen una “trobada d'històrics d'Unió” amb De Gispert, Rigol, Jou i Guiomar Amell a l'Ateneu Barcelonès.

Per la seva banda, la vicepresidenta Joana Ortega, en una entrevista a El Periódico, no va descartar trencar amb Convergència en funció dels resultats de la consulta interna en què ella ja ha anunciat que votarà que sí. Mentrestant, el secretari general, Ramon Espadaler, a Rac 1, va reconèixer que Unió ha d'eixamplar fronteres i va alertar que alguns votants de CiU estan marxant cap a Ciutadans. “Si es així, probablement estaven mal situats”, va etzibar-li De Gispert.

LES FRASES

És una pregunta confusa, desconcertant i enganyosa. Ara els nostres militants demanen claredat
Votar que no vol dir el sí a Catalunya, a la justícia social i a la independència
Núria de Gispert
PRESIDENTA DEL PARLAMENT
Si posem per davant el diàleg i la legalitat actual, donem les claus del pis als que ens volen prendre el que és nostre
Volem estar i participar en el full de ruta. No volem ser espectadors
Joan Rigol
COORDINADOR PACTE DRET A DECIDIR
Arribar a tots els militants és una bona pràctica. És important poder-ho fer. Però hem de tancar accés als llistats
La consulta va més enllà d'unes persones o de la direcció. És la posició del partit
Antoni Castellà
SECRETARI D'UNIVERSITATS
Farem una campanya en positiu i amb l'essència tradicional de la Unió del 1931
Mercè Jou
DIPUTADA DE CIU
A Unió hi ha gent amb diferents sensibilitats, però no ens fa por la independència
Joana Ortega
VICEPRESIDENTA del govern

Poques garanties democràtiques

El líder del sector sobiranista d'Unió i secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, va denunciar que no s'estan oferint totes les “garanties democràtiques” perquè la votació se celebri amb normalitat. El socialcristià va subratllar que no se'ls ha permès accedir al cens perquè l'òrgan de control del 14-J considera que es podria vulnerar la protecció de dades. “No sabrem ni qui té dret a votar”, va apuntar. També es va queixar de la poca transparència que hi pot haver a l'hora de fer l'escrutini durant la jornada electoral. Tot i això, Castellà confia que la situació s'acabi redreçant. “Esperem una resposta en positiu per no allargar debats com aquests i centrar-nos en el futur d'Unió i Catalunya”, va reblar, i va reiterar: “Arribar a tots els militants és una bona pràctica. És important poder-ho fer. Però hem de tancar accés als llistat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia