Política

“Funcionaris policials han informat els investigats”

Els presumptes gihadistes sabien que els Mossos els vigilaven per un avís relacionat amb un inspector en cap de la Policía Nacional

Els Mossos van topar repetidament amb policies quan seguien els sospitosos

Les persones que van avisar els presumptes gihadistes detinguts a l'abril que els Mossos els investigaven i els detindrien tenien relació directa amb l'inspector en cap de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) i amb un altre inspector de la mateixa brigada. De fet, un dels autors de la filtració revela a membres de la cèl·lula gihadista que “un cap de la policia li havia dit que els Mossos els estaven investigant i que al cap de tres setmanes els detindrien a tots”. Així consta en l'informe fet per la policia catalana que forma part del sumari del cas Caront, instruït pel jutge Santiago Pedraz, i al qual ha tingut accés aquest diari.

El 7 de novembre de l'any passat, en una botiga del carrer Sant Damià de Terrassa va tenir lloc una reunió en què hi havia Taufik Mouhouch, un dels detinguts a Bulgària un mes després, quan presumptament intentava arribar a Síria per lluitar amb Estat Islàmic (EI). També hi havia Gonzalo Cabezas, un dels detinguts pels Mossos en l'operació Caront de l'abril. A la reunió s'hi va presentar Rida Hazem, un altre detingut posteriorment pels Mossos, acompanyat de dues persones desconegudes. S'identifiquen amb els noms de Mohamed Yasine i Yusuf. Yusuf els insta “a no continuar pel camí de la gihad” per no ser correcte. Posteriorment, Mohamed Yasine els explica que un cap de la policia l'ha informat que els Mossos els estan investigant i tenen la intenció de detenir-los. Segons ell, el cap policial li havia ensenyat diverses fotografies dels investigats fetes durant el seguiment dels Mossos.

Avisats per Yasine i Yusuf, els gihadistes decideixen no tornar a reunir-se i sospiten que hi ha un infiltrat al grup, raó per la qual cal extremar la seguretat. Els Mossos identifiquen Yasine i Yusuf com dos catalans conversos “molt actius a la comunitat salafista de Mataró”. En un seguiment de Yusuf, el 17 de novembre, el troben reunit amb l'inspector en cap de la brigada d'informació de Barcelona de la Policía Nacional i un segon inspector del cos estatal. La reunió s'allarga una hora. Un cop acabada, els inspectors del CNP se'n van amb un cotxe la matrícula del qual pertany a la Secretaria d'Estat per a la Seguretat.

Topades anteriors

En el sumari del cas, els agents de la policia catalana expliquen diverses topades prèvies amb agents de la Policía Nacional mentre feien el seguiment dels sospitosos, quan aquests encara no sabien que els investigaven. El 7 d'octubre una furgoneta amb dos agents de vigilància és detectada a l'avinguda Pearson de Terrassa. La matrícula pertany a la flota de la Secretaria d'Estat per a la Seguretat. Tres vehicles del mateix organisme són detectats el 21 d'octubre amb cinc agents de vigilància a l'avinguda Barcelona i al carrer 22 de Juliol de Terrassa, una zona on els Mossos vigilen Taufik Mouhouch i Lahcem Zamzami, un dels considerats líders ideològics de la cèl·lula, que també serà detingut a l'abril d'enguany. El 22 i 23 d'octubre es detecten novament vehicles de seguretat de l'Estat amb agents vigilant per les mateixes vies públiques.

En confirmar que la Policía Nacional vigilava en secret els mateixos sospitosos que els Mossos, el cos català sol·licita una reunió amb la seguretat de l'Estat, que té lloc el 23 d'octubre. Els Mossos informen la Policía Nacional que estan investigant una presumpta cèl·lula gihadista d'acord amb el jutjat central d'instrucció número 1 de l'Audiencia Nacional. Els Mossos informen que tenen un agent infiltrat en l'operació que podria córrer perill si els membres del grup descobreixen que els investiguen. La Policía Nacional es compromet a no continuar la vigilància ni a fer cap acció que pugui entorpir la investigació dels Mossos. La policia de l'Estat, però, també informa que té oberta una investigació a la mateixa zona de Terrassa, que no té relació amb la dels Mossos. Però el 30 d'octubre es tornen a detectar agents i vehicles del CNP a Terrassa, així com el 4 de novembre, a Valls, on els Mossos fan el seguiment de Jacob Orellana, un convers que també serà detingut a l'abril. El 5 de novembre, una altra topada es reitera a Terrassa. Un dels agents del CNP es dirigeix a un dels investigadors dels Mossos i li demana que abandoni la zona perquè fan el seguiment d'un dels sospitosos que, precisament, també investiguen els Mossos.

L'informe dels Mossos al jutge no dubta a afirmar que “funcionaris policials” han informat als sospitosos “amb ànim de perjudicar de manera voluntària la investigació” i amb “una clara voluntat d'entorpir i posar entrebancs”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia