Política

Jordi Cordon (CiU) obté l'alcaldia de Torroella com a cap de la llista més votada

El candidat convergent va rebre només els quatre vots de CiU, tres van ser per a Colomí i dos, per a la CUP

Ara necessita complicitats per formar govern

Torroella de Montgrí tindrà com a alcalde el convergent Jordi Cordon, cap de la llista més votada al consistori, després que ahir es va fer efectiva la maniobra d'última hora que deixava en no res el pacte per governar anunciat a principi d'aquesta setmana entre UPM, LEST i CiU.

L'acte protocol·lari de proclamació es va efectuar a l'auditori del Museu de la Mediterrània, un espai ampli que va quedar petit amb les més de 250 persones que van acudir a seguir-lo. La solemnitat de l'esdeveniment va estar envoltada de tensió i algunes males cares en un auditori on es respirava interès per abrigar el propi i es notava la pressió acumulada pels més de quinze dies de converses i negociacions que van cristal·litzar en un final imprevist.

Constituïda la mesa d'edat amb Roser Font (UPM) i Robert Huertas (CUP), es va fer efectiu el jurament de càrrecs amb tres fórmules diferents: els que van fer-ho per imperatiu legal amb la fórmula proposada per l'AMI, que van ser la immensa majoria. Joan Ramon Adalid (CiU) va jurar per imperatiu legal i els dos regidors de la CUP, Robert Huertas i Carles Ventura, van fer-ho per imperatiu legal “per poder servir al poble, sense renunciar als principis republicans ni al dret a la independència”.

Van presentar candidat CiU (Cordon), UPM (Colomí) i CUP (Huertas) i cada un d'ells va obtenir els seus propis vots, 4, 3 i 2, respectivament. La resta de forces (COET, ERC i LEST) va votar en blanc. Amb aquests resultats, cap candidat va obtenir la majoria absoluta (9 vots), per la qual cosa va quedar automàticament proclamat alcalde el cap de la llista més votada, Jordi Cordon. A partir de la setmana vinent, Cordon haurà de buscar consensos per formar un govern amb prou regidors perquè es consolidi el govern que encapçala i que, a hores d'ara, només disposa dels seus quatre regidors. Dels discursos posteriors ja es va deduir que Cordon disposa d'entrada d'una certa complicitat d'ERC.

4
regidors
té el grup de l'alcalde, Jordi Cordon (CiU), la qual cosa fa impensable que governi en solitari

Retrets per un pacte esmicolat

Els tres grans actors de les negociacions (CiU, LEST i ERC) es van retreure, amb intensitats diferents, el trencament del pacte. De tots ells van destacar les reflexions de Comas (LEST) i Colomí (UPM), els més perjudicats pel canvi d'opinió dels regidors de CiU. Comas (LEST) va fer entendre el seu enuig: “Em vénen al cap moltes coses, però per educació, respecte i seny no les diré.” “Han volgut buscar culpables i el més fàcil és culpar els altres”, va afegir. Colomí (UPM) va negar un pacte previ entre UPM i LEST i, adreçant-se a Cordon, li va dir: “O ho tenien tot lligat o vostè està fent un exercici d'irresponsabilitat.” Sarquella (COET) va mostrar-se implacable amb la imatge oferta i va dir: “Sembla que no importen les persones, només la cadira i prou.”

Cordon (CiU) va fer autocrítica tot i que no va justificar el canvi de posició en l'últim moment. “Això d'avui és el primer cop que passa i tots hem de fer reflexions”, va apuntar i va reclamar suport: “Ara ens cal sumar complicitats.” Rufí (ERC-Junts), que havia parlat abans d'ell, ja n'hi havia ofert. “Estic a la seva disposició per al que vostè disposi i per parlar del passat, del present i, del que és més important, el futur del municipi”, va apuntar. La frescor
va portar-la el portaveu de la CUP, Robert Huertas. “Durant les converses tots ens han felicitat per la sinceritat. No es tractava d'això? Volem ser models de sinceritat.” També va parlar d'actituds: “Farem una oposició amable, però no us deixarem tranquils.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia