Política

Cerdanyola vota pel canvi i pel consens

Carles Escolà n'és el nou alcalde amb el suport d'ERC, ICV i CiU que s'afegeixen als de Compromís per Cerdanyola

Els grups prometen oposició constructiva

El mandat de Cerdanyola del Vallès parteix de dues premisses: el canvi i el consens. Carles Escolà, candidat de Compromís per Cerdanyola (CxC) va capitalitzar bona part de la voluntat del canvi. Ahir ERC, CiU i ICV van renunciar a presentar candidat per facilitar la majoria en la primera roda de la votació. El públic (aplegat majoritàriament en una sala contigua i també a la plaça) va aplaudir les renúncies de CiU i d'ICV. A la sala de plens, va dominar la cordialitat i la correcció. Sabaté va acceptar la vara tot i que cap regidor va optar per posar-se la banda. De les 25 promeses per acceptar el càrrec, 14 van ser per imperatiu legal, tot clamant (en diferents fórmules) per la defensa del procés que s'estén arreu de Catalunya.

Escolà reivindicava que el canvi ha arribat a tot Catalunya i marca que les institucions tornin al poble: “El millor alcalde és el poble”, va sentenciar ahir. El nou alcalde no s'amaga d'haver de lluitar en uns temps difícils per molta gent i d'impulsar, des de la ciutat, el procés perquè el poble de Catalunya decideixi el seu futur. El nou mandat imposa la fi de les majories i, per tant, la necessitat del consens per construir una ciutat millor per a tots els veïns de Cerdanyola. Escolà també va celebrar el canvi a Ripollet. Contxi Haro (CxC) i Helena Solà (ERC) van apostar per la il·lusió i per assumir el repte d'entesa: “A la fragmentació, nosaltres en diem diversitat.”

Tot i que el PSC va tornar a ser la força més votada (amb 4.634 vots) per novena vegada en unes municipals, la candidatura d'Escolà va quedar només a 28 vots de trencar aquest domini. En paraules del regidor de CiU, Josep Grau, Escolà era l'únic que tenia l'empenta per aixecar consensos: “la solitud del PSC no és responsabilitat nostra”, continuava dient Grau.

És el tercer cop que el PSC es queda sense alcaldia. Ahir estaven a la sala de plens els exalcaldes del PSC Cristina Real (1999-2003), d'ICV Antoni Morral (2003-2009) i Carmona, que optava a mantenir l'alcaldia (que dominava des del 2009 fins ahir), va preferir no fer cap discurs. Ella va deixar el torn a Victor Francos, que assumia la derrota en la votació amb els regidors, tot desitjant “sort i encert” al nou i jove alcalde, tot advertint que hauria de canviar de model i passar “de la protesta a la proposta”. També el PP, segons el portaveu Manuel Buenaño, va voler celebrar el “mèrit” d'aquest creixement d'un partit que en l'anterior mandat era quasi residual. El va reptar, a partir de dilluns, a canviar tot allò que ha denunciat abans. Buenaño compta que en l'anterior mandat CxC i el PP van coincidir en el 86% de les votacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia