Política

El sí guanya per la mínima

La consulta d'UDC sobre el procés es tanca amb una victòria ajustada de la direcció per només 125 vots

Espadaler se sent avalat i els partidaris del no reclamen l'adhesió al full de ruta sobiranista

Fa menys d'una setmana, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, avisava que si els resultats de la consulta d'Unió eren d'un 60% contra un 40% el partit corria un risc important de divisió. Els seus pitjors pronòstics es van complir ahir. Els resultats de la consulta interna als militants sobre la posició oficial del partit en relació amb la independència no va donar cap vencedor clar. Va ser un resultat molt ajustat, gairebé d'empat: un 50,9% a favor de la pregunta que va plantejar la direcció, prop del 3% de nuls i blancs, i un 46,19% que demanaven un no perquè van considerar que el plantejament no és clar. Aquesta última opció, de fet, suposava un desafiament a la cúpula encapçalada per Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler.

Un cop tancades les urnes, a la seu del carrer Nàpols els nervis s'acumulaven. I no va ser fins a quarts de deu de la nit quan es van fer públics els resultats. El sí a la pregunta d'Espadaler es va imposar a les meses de Lleida, Mataró, Barcelona, Tarragona, Mollerussa, Palafrugell, Vic, Tàrrega, Reus i Figueres. El no va guanyar a Tortosa, Olot, Girona, Manresa, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Berga i Vilafranca del Penedès. En total, una participació del 64,1% amb 2.684 vots emesos sobre els 4.095 de possibles. Demà es faran comprovacions dels vots i l'escrutini definitiu es farà divendres vinent, perquè s'admetran els vots rebuts per correu i que s'hagin enviat fins al dia 12.

La cara de la direcció

Espadaler, secretari general del partit, va qualificar la jornada d'històrica i unes dades que, a parer seu, l'avalen i que converteix UDC en una veu legitimada en el procés sobiranista. “A partir d'ara el mandat és clar: Unió continua compromesa en el procés, aspirant a la plena sobirania del país. Un procés compromès en el termes de democràcia, amb seguretat jurídica i utilitzant el diàleg com única eina possible”, va concloure. Ell se sentia vencedor. Ni es farà cap congrés extraordinari ni sent que la direcció estigui qüestionada. Duran havia avisat que si guanyava el no plegaria. Res d'això passarà. Ni hi ha oferiments als que defensaven el no. “Estem satisfets de quin és l'aval que hem rebut”, va dir Espadaler. Però el panorama es presenta complicat de gestionar. Si bé fins ara la posició d'Unió ha navegat en la qüestió independentista fins al punt de donar llibertat de vot en la consulta del 9-N, ara la direcció té l'aval d'haver imposat el seu criteri a les urnes i d'haver-ho fet de manera democràtica.

Però davant seu hi té un sector marcadament independentista que ha suposat un fort clatellot a aquesta ambigüitat i que implica gairebé la meitat dels votants d'ahir. És a dir, que té la meitat de la militància a favor i la meitat en contra. Espadaler, però, passava de puntetes per aquesta qüestió i assegurava que “la pregunta no ha dividit el partit”. De fet, va admetre que ho estava ja abans, perquè hi havia diferents sensibilitats dins de la formació a mesura que el procés independentista ha avançat. Segons ell, aquests temps, però, han passat: a partir d'ara, hi ha un mandat clar que permet continuar amb “seguretat i certesa” amb les bases que es plantejaven a la pregunta.

Tot i que la direcció ho nega, aquest resultat no posa les coses fàcils amb CDC, el seu soci de federació a CiU, i que té una posició molt més clara en relació amb el tema sobiranista. Espadaler es limitava a dir que les relacions amb CDC es plantejaran en el consell de federació entre els dos socis.

La creu dels sobiranistes

En la seva compareixença pública, els partidaris del no van ser rebuts a crits d'independència. El portaveu d'aquest sector, Antoni Castellà, també es mostrava satisfet del resultat: només hi ha 125 vots de diferència i qualificava la victòria de “pírrica”. Va insistir que la pregunta no era clara i que en el comitè de govern d'avui, s'ha d'interpretar aquest resultat. La seva tesi és molt simple. Dels resultats se'n desprèn que el 46% dels militants s'han decantat a favor de la independència i que el 51% està a favor del procés. Espera que la direcció serà prou hàbil per interpretar que el que s'està demanant és que Unió s'incorpori de manera immediata al full de ruta subscrit per diversos partits i la societat civil. “No podem donar l'esquena a la societat catalana; hem de fer pinya”, va dir Castellà, que hi va afegir que “la dignitat de la UDC del 1931 està preservada”.

La primera conseqüència

Els resultats de la consulta ja van tenir un efecte immediat. Al vespre, el comitè executiu nacional de la JNC, la branca juvenil de CDC, va enviar una carta a la direcció del seu partit en què demana que CiU deixi d'existir. És a dir, que es trenqui amb Unió. El secretari general, Sergi Miquel, hi afirma: “no podem permetre que UDC alenteixi el nostre camí
i que afecti l'acció política.” En aquest sentit, va anunciar que no assistirà a les properes comissions executives nacionals de federació “si no és per definir els termes en què es dissol la federació”.

LES FRASES

Avui ha guanyat la democràcia, UDC i Catalunya. Unió té veu pròpia i legitimada en el procés
La victòria del sí és pírrica, un empat tècnic, una situació greu. Vam advertir que la pregunta no era clara
Satisfets de l'aval i agraïts al suport que se'ns ha donat. A partir d'ara la direcció té un mandat clar
Demà [per avui] hi ha un comitè de govern transcendent i històric. Té un 46% a favor de la independència
La pregunta no ha dividit el partit. El partit ja ho estava i la pregunta ha permès continuar endavant amb el procés
Creiem que UDC està en plenes condicions per incorporar-se al full de ruta signat pels partits i la societat civil
Aquest mandat el defensarem amb fermesa. No l'incomplirem. Serem lleials a UDC i el país
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UDC
Seria un error gravíssim no saber llegir que hi ha hagut una diferència de només 125 vots
Antoni Castellà
portaveu del no a la pregunta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia