Política

El govern explora relacions amb el Magrib Àrab i el Brasil

Les delegacions de Lisboa i Rabat pretenen la interlocució amb la Unió del Magrib Àrab i amb la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa

La del Vaticà tindrà un paper més polític que religiós

El govern de la Generalitat vol utilitzar les noves delegacions exteriors de Lisboa i Rabat per explorar relacions amb la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP) i la Unió del Magrib Àrab (UMA), a més de les bilaterals amb Portugal i Marroc. D'altres delegacions catalanes ja exerceixen la representació en més d'un estat com les conjuntes de França i Suïssa i el Regne Unit i Irlanda, o la d'Àustria, que s'encarrega de la interlocució amb països limítrofs com Hongria, la República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia i Croàcia.

El periodista Ramon Font, expresident del CAC, serà el delegat a Lisboa, on ja estava a càrrec d'un programa empresarial de la Generalitat i on va ser president de l'Associació de la Premsa Estrangera a Portugal, consultor del Ministeri d'Economia del govern portuguès, de Lisboa'94 i de l'Exposició Universal de Lisboa. Concretament, Font era l'encarregat per a Portugal i Brasil del Programa per a la Coordinació de la Promoció Exterior de Catalunya, vigent des del 2012 per prioritzar la internacionalització de les empreses catalanes en l'àrea cultural i lingüística lusitana.

El govern aprovava ahir el decret de creació d'aquestes dues noves delegacions, així com la del Vaticà, que s'afegirà a la que la Generalitat ha obert aquest dilluns a Roma per a la interlocució amb el govern italià. Pel que fa a la delegació de la Santa Seu, el conseller de Presidència, Francesc Homs, explicava ahir que, com les altres, tindrà un paper eminentment polític, econòmic i cultural que no pas religiós pel pes polític que té el Vaticà en les relacions diplomàtiques internacionals. En el cas de la Santa Seu, el govern no ha triat oficina i no descarta cap de les dues opcions adoptades pels diversos països, els uns amb oficina al Vaticà i d'altres amb oficina a Roma. Cal recordar, en aquest sentit, que aquesta setmana ha obert portes la nova delegació de la Generalitat a la capital italiana. El govern encara no té decidits els delegats de Rabat i la Santa Seu.

Deu delegacions

Amb la creació d'aquestes tres noves delegacions, el govern català en tindrà deu d'adscrites a la secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, que depèn directament del Departament de la Presidència. França, el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, Àustria, Itàlia i la delegació davant de la Unió Europea a Brussel·les són les altres. Les delegacions “exteriors” de la Generalitat tenen la funció de defensar i promoure els interessos de Catalunya, com també de bastir i reforçar les relacions bilaterals i les aliances internacionals.

L'ambaixador espanyol a Roma, indignat

L'ambaixador espanyol a Roma es va queixar ahir que no havia estat informat de l'obertura de la delegació de la Generalitat a Roma i que tampoc hi havia cap activitat a “la suposada seu”. Després de la reunió del consell executiu del govern, Homs li responia que la Generalitat no té cap obligació d'informar a les ambaixades perquè ja en va informar al Ministeri d'Exteriors. Homs també es va preguntar si l'ambaixador havia visitat l'oficina abans de dillun, ja que la delegació ha obert portes aquesta setmana. El comunicat de l'ambaixada recorda que “la representació dels interessos de tots els ciutadans espanyols a Itàlia, inclosos els que viuen a Catalunya, l'exerceix l'ambaixada” i afegeix que “el govern italià no ha reconegut cap més representació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.