Política

Unió deixa el govern

La direcció socialcristiana aprova, dividida, la sortida de l'executiu però no dóna CiU per trencada

El partit de Mas reclamarà una separació ordenada de la federació

El sector sobiranista d'Unió exigeix un congrés

Si Artur Mas no en precipita la sortida a primera hora d'aquest matí, el govern se sotmetrà a la sessió de control del Parlament amb l'anunciada marxa dels tres consellers d'Unió. Els socialcristians no van aclarir com es volen presentar a les eleccions del 27-S, rebutgen donar per trencada CiU, garanteixen l'estabilitat de l'executiu al Parlament i pretenen que es mantingui l'aliança als ajuntaments, als ens supramunicipals i al Congrés. Però la vicepresidenta, Joana Ortega, i els titulars d'Interior, Ramon Espadaler, i d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, deixen el gabinet de Mas i, en el cas d'Ortega, també la política per una decisió personal. ERC es va oferir immediatament a entrar a l'executiu fins a les eleccions.

La direcció socialcristiana va aprovar abandonar el govern amb una profunda divisió interna i amb dures crítiques del sector sobiranista, que va acusar els oficialistes d'intentar forçar Artur Mas a abandonar el projecte independentista pel 27-S amb aquesta mesura de pressió, i ja exigeixen la convocatòria d'un congrés extraordinari. Asseguren que batallaran per les sigles històriques del partit de Manuel Carrasco i Formiguera.

D'acord amb el comitè de govern, els càrrecs de confiança d'UDC a l'executiu també n'haurien de sortir, però el sector sobiranista es nega a moure els seus integrants, que, a més, estan majoritàriament en departaments encapçalats per convergents. El cas més paradigmàtic és el del secretari d'Universitats i líder de la també anomenada facció renovadora, Antoni Castellà. Després de l'anunci, CDC va interpretar la resposta de la direcció socialcristiana com un missatge evident que Unió no donarà suport a la candidatura de Mas en les plebiscitàries. L'executiva convergent es va reunir a dos quarts de deu de la nit per avaluar la situació i es va acordar reclamar a Unió una separació endreçada, segons fonts del partit. No era menor escenificar qui i com esberlarà les sigles de CiU.

La voluntat declarada dels de Josep Antoni Duran i Lleida era respondre amb la sortida del govern al malestar que els havia generat l'ultimàtum de CDC i el nul marge de maniobra que els havien deixat per negociar. Segons fonts del partit, va ser Espadaler, el secretari general d'Unió, qui va verbalitzar la determinació de sortir del govern en la reunió de la direcció d'UDC. Es va aprovar per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions (vegeu-ne el detall en el gràfic). La trobada arribava precedida per les tensions entre el sector oficialista i el sobiranista per la gestió dels resultats de l'ajustat referèndum intern de diumenge. La discussió es va allargar durant més de tres hores i hi van proliferar les discrepàncies. Espadaler va plantejar la marxa després de reunir-se amb Mas dues vegades: primer, dimarts, i, ahir, al Parlament, en una trobada en què van ser presents els màxims dirigents de CDC, Josep Rull i Lluís Corominas, i Ortega i Toni Font, d'UDC.

Després de 37 anys de convivència amb les sigles de CiU, als socialcristians no els van agradar ni les maneres ni el fons de l'ultimàtum convergent de dilluns. CDC manté que Mas concorrerà a les eleccions amb un programa electoral independentista, amb o sense Unió. Ara depenen formalment de Mas, que és qui en té la potestat, la materialització de les destitucions i la remodelació de l'executiu. Sobre la taula hi ha dues hipòtesis: la del relleu dels consellers mantenint el repartiment actual de carteres i els càrrecs de confiança sortints o una remodelació de l'estructura governamental que eviti la designació de nous consellers quan queda un mes i mig per a la dissolució del Parlament i la convocatòria dels comicis, el 3 d'agost.

“He donat suport a la proposta de sortir del govern al comitè de govern per moltes raons. Una, l'ultimàtum de CDC a donar suport sí o sí en tres dies. No hi ha cap diàleg”, va censurar Duran a través de Twitter. El sector sobiranista va arribar a la seu del carrer Nàpols amb una alternativa per intentar, sense èxit per enèsima vegada, un gir de volant. Castellà s'havia reunit amb l'ANC, Òmnium i l'AMI, com havia anunciat, per acostar posicions a l'entorn del full de ruta sobiranista. Però aquesta era una possibilitat que el sector de Duran ja havia descartat dilluns, quan va limitar les negociacions a CDC, i ahir es va mantenir immòbil. Dissabte, Mas posarà rumb a la seva candidatura del 27-S en l'acte de Molins de Rei, mentre que Unió celebrarà un consell nacional que ja s'albira mogut. “El comitè de govern té capacitat per convocar un congrés en un mes”, va advertir Castellà.

LES XIFRES

2
dies falten
perquè Artur Mas doni el tret de sortida a la seva candidatura del 27-S a Molins de Rei.
28
membres
del comitè de govern tenen dret a vot i el van exercir a mà alçada en la reunió d'ahir.
60
vots
per correu s'incorporaran previsiblement al recompte definitiu de demà de la consulta del 14-J.
Aquesta no és una més, és greu el que ha passat. UDC no pot estar sotmesa al que ha estat qualificat d'ultimàtum
És la resposta d'una discrepància de fons i formal. La sortida es farà efectiva en el moment que Mas ho cregui oportú
La decisió no és el trencament de la federació. És ser coherents amb nosaltres mateixos
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UNIÓ
Excloent una redacció diferent de la DUI, podrien estar oberts a negociar la resta de punts
Antoni Castellà
líder del sector sobiranista
No dimitiré per pressionar el president de la Generalitat perquè renunciï a la independència
Els deu membres del comitè de govern demanem un congrés. Fem una crida a la militància. No els donem l'esquena

Comitè de govern sense mòbils i amb entrepans

Quan es va acabar la reunió del comitè de govern, Josep Antoni Duran i Lleida va sortir ràpidament de la seu d'Unió. Va topar amb un núvol ingent de càmeres i fotògrafs que esperaven agafar imatges de la trobada des de tres quarts de quatre de la tarda, quan el departament de premsa havia convocat un mut (una presa d'imatges sense declaracions). Duran va topar amb les presses i la necessitat dels periodistes de disposar d'imatges, fins al punt que va tenir alguns problemes amb la sortida de la seu: la porta principal és giratòria i té una tendència natural a encallar-se. Va ser respectuosament seguit fins al cotxe.

La convocatòria de la reunió, el segon comitè de govern d'aquesta setmana, era a les dues del migdia. Entre altres compromisos, els diputats tenien el ple monogràfic de salut al Parlament. Per aquesta raó, els membres de la direcció van poder dinar entrepans i beure aigua, cafè, i algun refresc. Per evitar les filtracions, es va demanar als integrants de la cúpula que deixessin els mòbils en una caixa i tampoc no tenien connexió a internet per altres dispositius. Joana Ortega no va anunciar durant la reunió que deixava la política. Alguns dels dirigents pròxims a Duran ho van saber per la premsa. No hi eren els 28 membres amb dret a vot. Dos d'ells van delegar els seus pronunciaments des de l'estranger: Roger Montañola, a favor de la sortida de l'executiu, i Carlo Galluci, en contra. Com és habitual, es va votar a mà alçada. Les dues abstencions van ser de Joan Cañada i Irma Rognoni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia