Política

Santamaría culpa Mas de la fi de CiU i li exigeix reflexió

“Nosaltres respectem la decisió d'Unió”, assegura la vicepresidenta del govern espanyol

Rajoy combatrà a partir del 27-S “el començament de qualsevol cosa que sigui contrària a la Constitució”

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, té l'hàbit d'escudar-se en la pulcritud que exigeix el fet de parlar des de La Moncloa per evitar cada divendres entrar en la vida dels partits, un escut que ella invoca per evitar el cas Bárcenas al PP, però ahir va voler fer una excepció i va reflexionar en veu alta sobre el divorci de CiU després de 37 anys. “Al final, els projectes de ruptura com el que encapçala Artur Mas acaben generant processos d'aquesta naturalesa”, va alliçonar Sáenz de Santamaría.

Tot i adoptar el punt de vista inicial d'espectadora distant de la ruptura que es formalitza a 600 quilòmetres de distància, la vicepresidenta espanyola va obsequiar Unió amb la seva comprensió i va carregar les culpes a CDC. “Nosaltres respectem la decisió d'Unió”, va deixar clar en la seva primera tria entre els cònjuges.

Adreçant-se ja a Mas i assenyalant-lo com l'únic culpable del divorci, Sáenz de Santamaría va insinuar que ella ja veia venir des de fa temps el desenllaç de la federació com a projecte polític. “Això sempre passa així, i hauria de portar el president de la Generalitat a reflexionar sobre el que hauria d'haver estat sempre la seva tasca, que és governar per a tots els catalans”, va afirmar.

Mimar Duran al Congrés

Si bé el discurs oficial de La Moncloa s'orienta ara a dipositar tota la responsabilitat en Mas i exculpar Duran, el cert és que el mateix líder d'Unió ha insistit a reprotxar a La Moncloa la incomunicació dels últims temps. Sense anar més lluny, ara fa exactament un any, el president Mas va aprofitar l'acte de proclamació de Felip VI com a nou rei espanyol per sol·licitar a Mariano Rajoy una reunió, i el gallec no va fer distincions i va desoir de la mateixa manera els precs de diàleg de Mas i de Duran. Enmig de la majoria absoluta del PP, això sí, el govern de Rajoy no ha maniobrat mai per remoure el líder d'Unió de la presidència de la comissió d'exteriors del Congrés, un dels òrgans amb més pes polític de la diplomàcia espanyola, i fins i tot ha protegit el càrrec davant les envestides parlamentàries de la UPyD de Rosa Díez.

L'endemà del 27-S

Més enllà del seu apunt conjuntural de la ruptura de CiU, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría es va situar per primer cop en l'endemà del 27-S, una cita que des de La Moncloa recalquen que no tindrà cap caràcter plebiscitari ni excepcional i que seran unes “eleccions autonòmiques i prou”. “Aquest començament de qualsevol cosa que sigui contrària a la Constitució tindrà la resposta que correspon per part del govern espanyol, que és vetllar pel compliment de la Constitució i de la llei”, va alertar Santamaría en to preventiu. Rajoy, que ja ha dit que esgotarà el mandat, es jugarà la reelecció al novembre, en ple escac al tauler català.

LES FRASES

Al final, els projectes de ruptura com el que encapçala Artur Mas acaben generant processos d'aquesta naturalesa
Qualsevol cosa que vagi en contra de la Constitució tindrà per part nostra la resposta que correspon
S. Sáenz de Santamaría
vicepresidenta espanyola
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia