Política

Dos alts càrrecs d'UDC han demanat ser destituïts per la sortida en bloc del govern

L'executiu només els farà cessar a petició pròpia i per ara tan sols dos ho han reclamat

Neus Munté indica que s'acceleraran les estructures d'estat

El nou govern es va reunir ahir per primer cop al Palau de la Generalitat després de la sortida de la vicepresidenta i dels dos consellers d'Unió. L'executiu, per primer cop homogèniament independentista, va començar a afrontar el tram final del mandat amb l'objectiu de “posar el turbo” en les estructures d'estat, segons va assegurar la nova portaveu i número dos del govern, Neus Munté. Però la sortida dels socialcristians de la Generalitat encara cueja. El comitè de govern d'Unió va aprovar dimecres que, amb els titulars dels departaments, abandonessin el govern tots els alts càrrecs socialcristians. Però per ara tan sols dos han demanat ser cessats: la directora de l'Escola de Funció Pública, Montserrat de Vehí, i el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Marc Prat; tots dos, del Departament de Governació, que des de dilluns capitaneja Meritxell Borràs.

“No es destituirà ningú que no ho demani de manera expressa”, va insistir Munté. La potestat formal per forçar la sortida dels càrrecs de confiança és del mateix executiu, al marge del que determini el partit, i la intenció del gabinet d'Artur Mas és limitar-la als càrrecs que la reclamin expressament. El sector sobiranista del partit, de fet, ja va avançar que no abandonaria els seus càrrecs a l'executiu poc després que la direcció aprovés la sortida del govern per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions. El cas més paradigmàtic és el del secretari d'Universitats, Antoni Castellà, líder de la facció independentista, que treballa en el departament d'Andreu Mas-Colell. Però n'hi ha altres com Carles Sala, secretari d'Habitatge; la secretària de Família, Dolors Gordi, o el director general de Recerca, Pep Martorell. Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos, també va avançar que no deixaria l'executiu. Hi ha quadres d'Unió, de fet, repartits per tot el govern, no només en els departaments encapçalats pels antics consellers Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, i l'executiu no n'ha donat cap xifra oficial.

Munté també es va referir a la voluntat de Mas de marcar de caràcter social el govern amb el nomenament de la consellera de Benestar com a vicepresidenta i portaveu, que l'oposició ha criticat per cosmètic. Munté va assegurar que s'acceleraran i reforçaran les mesures de govern de tots els departaments “que tenen a veure amb el progrés de les persones i el benestar”.

Relleu de portaveus a l'executiu

Després de 202 rodes de premsa, segons va calcular, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va traspassar el faristol de la sala de premsa del Palau de la Generalitat a la nova portaveu, la també vicepresidenta Neus Munté. Homs també va xifrar en unes 3.000 les preguntes que li han formulat els periodistes en les rodes de premsa posteriors al Consell Executiu en els últims quatre anys i mig. En tot aquest temps han transcorregut, també, 252 hores de compareixences davant dels mitjans de comunicació. “Crec que ho faràs millor que jo”, va dir a Munté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia