Política

Veus pel front unionista

Ciutadans i el PP ja han llançat la crida al PSC i UDC per un govern alternatiu a l'independentisme de CDC i ERC

Socialistes i democratacristians la rebutgen, mentre UDC ha proposat sense èxit fer coalició amb el PSC

Serà tant o més difícil que el front independentista però el front unionista de cara al 27-S serà part del debat preelectoral perquè al PP i a Ciutadans els beneficia el discurs com a marques que es pretenen garants de la unitat d'Espanya. És un discurs perjudicial per al PSC i UDC, que encarnen la tercera via, també un possible front central proposat pels democratacristians que els socialistes ja han descartat abans de les eleccions.

Ciutadans (C's) va encetar el discurs en solitari quan encara no era percebut com una amenaça electoral per al PP, però ara els populars l'han fet seu en vista de la força demostrada per Ciutadans en les municipals i autonòmiques. Encara que rebutgen el qualificatiu de “plebiscitàries” per a les eleccions catalanes, han de buscar un eufemisme perquè també les plantejaran com un referèndum en contra de l'independentisme català. “Aquestes eleccions són les més decisives de la història política contemporània de Catalunya”, afirmava dilluns la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. Si més no, per a la líder popular, el 27-S és un plebiscit contra l'independentisme i l'esquerra rupturista: “La decisió que protagonitzarà la propera campanya no serà entre Catalunya i Espanya, sinó entre els populismes dels independentistes i dels antisistema i la llibertat que representa el PP.”

Ahir, en una entrevista a Europa Press, s'afegia al discurs l'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol (PP), que aposta perquè els partits contraris a la independència pactin un govern de la Generalitat si sumen majoria parlamentària encara que cap hagi guanyat: “Si aconseguíssim una majoria al Parlament, crec que la prioritat seria crear un govern que permetés garantir que la cambra no trenca amb la resta d'Espanya.” Entre aquests partits hi inclou PSC i UDC. S'hi ha mostrat partidari pocs dies després de criticar que un pacte dels partits no guanyadors l'hagi desallotjat de l'alcaldia. Si queda algun dubte del caràcter plebiscitari que el PP també pretén donar a les eleccions, García Albiol proposa pactar un punt programàtic contra la independència. García Albiol afirma en l'entrevista que els comicis no són com els de sempre: “Ens estarem jugant si volem trencar amb Espanya o continuar convivint amb normalitat.”

En una entrevista recent a La Vanguardia, el president de Ciutadans, Albert Rivera, defensava també un pacte de govern alternatiu a l'independentisme. “Ciutadans vol que a Catalunya hi hagi un canvi de govern, un projecte que defensi l'autonomia.” Ja s'ha ofert a Mariano Rajoy i Pedro Sánchez per fer-ho possible. Al PSOE li pot interessar però enterraria la bandera federalista del PSC, el partit que més difícil ho té en l'eix plebiscitari i que necessita com mai que el PSOE faci una aposta creïble pel federalisme. A més, el PP és la dreta i, a Catalunya, ja ho és també C's.

D'altra banda, el PSC rebutjarà qualsevol plantejament plebiscitari perquè al 27-S es jugarà les garrofes sobretot amb la coalició de Podem i ICV, que no volen cap altre plebiscit que un govern d'esquerres que faci fora Mas. El PSC ha rebutjat l'acord electoral de front de tercera via que li ha ofert UDC, amb qui comparteix poc en ideologia, economia i drets civils.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia