Política

“Buscarem que la resposta sumi”

El president de l'ANC admet que “no és fàcil” contestar a l'aposta de Mas

Sànchez s'obre a un plantejament alternatiu: “Entre el sí i el no hi ha moltes gradacions”

Tanca el cicle iniciat a finals del 2013

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) continua estudiant en els seus òrgans interns la proposta feta dissabte pel president de la Generalitat perquè les entitats sobiranistes liderin una candidatura del sí i sí a les eleccions catalanes del 27-S per assolir la màxima unitat possible. Abans de la reunió del comitè permanent que es va fer ahir al vespre i de la del secretariat permanent d'avui, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, s'hi va referir per primer cop en públic. Ho va fer en el curs de la conferència de tancament del cicle Moment Zero, organitzat per El Punt Avui, l'entitat Moment Zero i El Born Centre Cultural, on, com és habitual, es va fer la xerrada.

Va ser el mateix Artur Mas qui va trucar a Sànchez poc abans de l'acte de Molins de Rei per traslladar-li el plantejament. I, sense entrar “en les formes”, el president de l'ANC es va mostrar convençut que és “sincer” i que “respon a una voluntat de guanyar el 27-S”. L'Assemblea no hi donarà resposta, de moment. Es preveu que prengui una posició entre finals d'aquesta setmana i principis de la que ve i que més tard, un cop cada entitat hagi decidit de manera autònoma, es coordini amb Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per pronunciar-se. Dins de l'ANC, com reconeixia el seu president, “no serà fàcil” assolir un consens sobre la resposta. El fins fa poc adjunt al Síndic de Greuges exhibia prudència però agafava el retolador per traçar els límits que considera que no s'han de traspassar. “L'ANC és una entitat plural i la línia vermella que ningú de l'Assemblea creuarà és la que faci que de la resposta donada se surti amb més debilitat”. “Buscarem que la resposta sumi, entre el sí i el no hi ha moltes gradacions”, garantia, obrint la porta a replicar amb una proposta alternativa a la de Mas.

Demanant que no s'interpretessin com a resposta al president, Sànchez marcava alguns topalls a l'actuació de l'Assemblea. Entre aquests, que “la societat civil no ocuparà el lloc dels partits polítics, buscarà complicitats i transversalitat” i no defensarà “només una part” de l'independentisme.

Sobiranisme social

En espera que les entitats sobiranistes es decideixin, a 94 dies –ahir– per a uns comicis que es volen plebiscitaris, Sànchez va llançar un missatge de tranquil·litat i un d'optimisme. El primer és que “hi ha temps suficient per revertir el que calgui revertir” i, el segon: “Ens estem movent i anem en la bona direcció.” La recepta d'aquí al 27-S és fer molta pedagogia i teixir complicitats amb els moviments que, tot i ser partidaris del canvi, no tenen la independència com a prioritat. I fer-ho reforçant el missatge del sobiranisme social. “La demanda d'un nou estat està lligada al benestar; el moment fundacional és el moment en què tot és possible”, remarcava Sànchez, que, des del primer moment del seu mandat a l'ANC, ha volgut imprimir un gir social a l'entitat. “En aquest procés independentista no hi sobra ningú”, hi afegia.

La fórmula del president de l'Assemblea va encaminada a recuperar una il·lusió que no veu perduda però sí endormiscada, en part, perquè els partits i les entitats “no han estat a l'altura”. Sànchez aposta per fer memòria de mobilitzacions multitudinàries, com ara la de la Via Catalana, però sobretot d'un 9-N que definia com una gran victòria col·lectiva en una jornada en què “l'Estat va desaparèixer”. “La memòria del 9-N no ens pot abandonar fins a la proclamació de la independència”, sentenciava Sànchez.

Units a Madrid

El president de l'Assemblea també animava els partits a mirar més enllà de les eleccions del 27-S i assenyalava –a títol personal– la possibilitat que concorrin als comicis espanyols amb una candidatura unitària a l'estil de Solidaritat Catalana. “Cal posar-ho tot damunt de la taula.” L'escoltaven representants de CDC i d'Esquerra i membres del sector sobiranista d'Unió, com ara Antoni Castellà, entre d'altres.

La conferència del president de l'ANC tancava el cicle Moment Zero, que aixecava la persiana l'octubre del 2013. Al llarg de disset sessions, dinou convidats han intentat esbossar el futur estat català. Amb un missatge coincident, hi posava veu el president de l'ANC: “Ho tenim a tocar.”

LES FRASES DE SÀNCHEZ

Buscarem una resposta que sumi, entre el sí i el no hi ha moltes gradacions i les buscarem
La línia vermella que ningú de l'ANC creuarà és que la resposta faci que sortim més debilitats
El procés està lligat al benestar. El moment fundacional és el moment en què tot ha de ser possible
Comencem a pensar en les eleccions espanyoles. Hem d'afrontar el futur amb tots els instruments a l'abast

Forcadell vol “una decisió ràpida”

L'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell creu que la societat civil ha de prendre “una decisió ràpida” sobre la proposta de Mas perquè cal invertir “el temps, els recursos i l'energia a explicar el projecte a les persones que no estan en contra de la independència però que no la veuen necessària”. Forcadell no descarta “res” quan li pregunten si aniria en alguna llista, durant el Via Europa que El Punt Avui TV emet aquesta nit des de Brussel·les, i respon a Mas que “si es fes una llista única de país l'ANC hi podria estar d'acord”. “Però el que està plantejant el president és una altra cosa”, destaca, tot recordant que la proposta de l'ANC era una llista que englobés “des de la CUP fins als independentistes d'Unió”. Forcadell lamenta que el debat sobre les llistes ja va fer “perdre molt de temps” després del 9-N, i diu que la seva prioritat és “sumar” indecisos “independentment de la llista”.

A.S. / L.P.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia