Política

Coscubiela aspira a liderar la llista d'ICV i Podem el 27-S

Els líders d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, fan un pas enrere i no repetiran al Parlament

Coscubiela rivalitzarà amb Fachin (Podem) i Forcades (Procés) si no hi ha cap carta amagada

Podem i ICV ultimen l'acord per presentar-se junts tant a les eleccions catalanes del 27-S com a les espanyoles. Asseguts a la mateixa taula negociadora de la seu barcelonina d'ICV, ho escenificaven ahir al matí el líder de Podem, Pablo Iglesias, i la secretària general del partit a Catalunya, Gemma Ubasart, a més dels coordinadors nacionals d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, i l'eurodiputat ecosocialista, Ernest Urtasun, col·lega d'escó d'Iglesias a Brussel·les. Quins seran els caps de llista i quin serà el nom de la candidatura a la Generalitat són, a hores d'ara, les grans incògnites que ahir al matí van mantenir els líders dels dos partits.

La sorpresa va aparèixer després del consell nacional d'ICV de la tarda, en què Herrera va anunciar que els ecosocialistes havien triat Joan Coscubiela candidat pel 27-S, i que els dos actuals líders del partit, ell mateix i Camats, no repetirien al Parlament.

A primera vista, Coscubiela hauria d'enfrontar-se a les primàries amb els candidats de Podem, Albano Dante Fachin, i de Procés Constituent, Teresa Forcades. Però les paraules del matí d'Herrera i Iglesias feien pensar més en una carta amagada. Per començar, només cal recordar que recentment Podem ha posat en dubte el lideratge de Teresa Forcades en no considerar-la una líder amb la força d'Ada Colau. I difícilment Coscubiela o Fachin tenen més força o poder d'atracció que Forcades.

De fet, ICV i Podem no renuncien a trobar un perfil de consens semblant al de Colau a Barcelona o Carmena a Madrid. I això era el que es desprenia de les paraules del matí. “El lideratge no és el problema”, afirmava Joan Herrera, que hi afegia clarament: “Tots compartim que el lideratge ha de ser nou, competitiu, per guanyar, i tenim el repte de trobar-lo. Tot el capital polític de Podem, ICV i Procés Constituent és un actiu. I el lideratge ha de ser el d'un home o una dona que ens permeti anar molt enllà.”

Pel que fa al nom, Catalunya en Comú no es pot descartar escoltant les declaracions d'ahir d'Iglesias i Herrera, tot i que només s'hi van referir com a bona rèplica de l'esperit de la Barcelona en Comú de Colau. Podem i ICV renunciaran a la seva marca amb vista al 27-S, però Iglesias ja ha deixat clar que, pel que fa a la cursa cap a La Moncloa, la marca Podem haurà d'aparèixer arreu, també a la llista catalana amb ICV.

LA FRASE

El lideratge ha de ser nou, per guanyar, que ens permeti anar molt enllà. Tenim el repte de trobar-lo
Joan Herrera
coordinador nacional d'icv

Reunió d'Iglesias amb Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va reunir al matí amb el secretari general de Podem després que aquest hagués assistit a la negociació amb ICV. Colau va rebre Iglesias a la porta principal de l'ajuntament i s'hi va reunir durant aproximadament una hora. L'anècdota va arribar a la sortida, quan tots dos, acompanyats pels tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens i per persones de l'equip d'Iglesias, van quedar tancats a l'ascensor. Van haver de ser rescatats per treballadors de l'Ajuntament uns vint minuts després. Ni Colau ni Iglesias van atendre els periodistes a la sortida de la reunió però l'alcaldessa va fer una nota en què s'explica que van parlar del paper protagonista de les ciutats en el canvi polític.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia