Política

L'ANC aposta per un 27-S amb el mínim de llistes

L'entitat preguntarà als socis quin paper ha de tenir en les eleccions i si ha d'articular una proposta transversal i amb poques candidatures

La consulta s'entén com una resposta a Mas

La proposta d'Artur Mas perquè les entitats cíviques articulin una llista per al 27-S tindrà resposta, però potser no serà tan clara com voldria el president. L'ANC ha convocat una consulta per al proper cap de setmana en què preguntarà a les bases si volen que l'entitat s'involucri més en política i faci un plantejament transversal als partits per reforçar el caràcter plebiscitari de les eleccions.

Però, de moment, no se sap quina serà aquesta fórmula que l'associació traslladarà a les formacions. El president de l'entitat, Jordi Sànchez, simplement es va limitar a dir ahir que l'objectiu serà cercar “espais de confluència” i que hi hagi el “mínim de candidatures possibles”. Tot i això, Sànchez va deixar clar que la victòria del sí en la consulta interna no suposaria un aval a la candidatura del president, sinó que s'entraria a negociar aquest aspecte i d'altres com una estratègia comuna per a la cita electoral o com abordar el post-27-S.

Divendres al vespre el secretariat nacional de l'ANC es va reunir per estudiar què s'havia de fer davant de la interpel·lació d'Artur Mas. Durant més de tres hores i mitja, es van posar sobre la taula diverses opcions. Hi havia un sector que advocava per no obrir cap més debat i “respectar” els acords del 14 de gener en què Mas, Oriol Junqueras, l'ANC, Òmnium i l'AMI van pactar que els comicis serien el 27-S i que les organitzacions polítiques hi concorrien per separat.

Però, a l'altra banda, hi havia qui defensava consultar als prop de 35.000 socis quins passos s'han de seguir a partir d'ara tenint en compte que l'escenari ha canviat molt després del moviment de Mas. Al final es va imposar aquest últim pensament i es va acordar la següent pregunta: “Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?” El redactat va tenir 42 vots favorables, tres abstencions i dotze de negatius.

Aquest divendres i dissabte, els afiliats de l'ANC ja podran votar en 170 locals repartits arreu del país i si la resposta és afirmativa la direcció se sentirà “legitimada” per poder asseure's a parlar amb els partits i altres organitzacions cíviques i, segons Sànchez, “buscar una unitat encara més explícita de la que ja tenim actualment”. Aquí hi podria entrar la llista conjunta, punts programàtics comuns o actes de campanya plegats. La intenció és no allargar gaire aquesta situació i a mitjans de juliol ja s'hauria d'haver pres una decisió definitiva.

La consulta de l'ANC no ha agradat a partits com Esquerra, i Sànchez va admetre que pot generar “incomoditats” a diversos actors i també a la mateixa assemblea. “Un procés cap a la independència, però, no és mai còmode”, va reblar.

Òmnium accepta el repte de Mas

Òmnium va celebrar ahir la seva assemblea anual en què es van presentar les línies mestres de la campanya Ara és l'Hora. Però la proposta de Mas sobre la llista unitària va prendre protagonisme i, en el torn obert de paraula, la gran majoria de socis que van intervenir van demanar que es faci una consulta com la de l'ANC per conèixer l'opinió de les bases. De moment, però, aquest debat s'anirà fent als ens territorials i d'aquí una setmana els presidents de cada organisme traslladaran les aportacions a la junta directiva nacional. Òmnium va explicar ahir que accepta el “repte” de Mas d'assumir el rol de
lideratge, però que en cap cas això anirà en “detriment del suport a altres candidatures independentistes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia