Política

CDC i ERC van pactar l'equilibri de les entitats a les llistes

L'acord del 14 de gener, rubricat per Mas i Junqueras, parla de “neutralitat” de les associacions en el 27-S

Participació “equilibrada” de les entitats sobiranistes en les diverses llistes que es presentin el 27 de setembre. Aquest és un dels acords que Artur Mas, Oriol Junqueras, l'ANC, l'AMI i Òmnium Cultural van signar el 14 de gener passat al Palau de la Generalitat, però que fins ara no s'havia fet públic. El document, a què ha tingut accés aquest diari, ressalta que la “neutralitat” i la “presència equilibrada” d'aquestes associacions pretén “reforçar” el procés i contribuir al “suport electoral” de les diferents candidatures.

El 14 de gener, el president de la Generalitat, el líder d'ERC i les principals entitats sobiranistes del país es van fotografiar plegats per anunciar que hi havia un acord per culminar la transició nacional després d'unes setmanes protagonitzades per un estira-i-arronsa entre els convergents i els republicans. El pacte tenia com a punt nuclear la convocatòria de les eleccions el 27 de setembre, però també hi havia altres aspectes destacats: reafirmar l'acord de legislatura entre CiU i ERC; impulsar les estructures d'estat; reobrir les negociacions per al pressupost o estendre aquesta entesa a les eleccions municipals respectant l'autonomia municipal.

Aquell dia també es va decidir que les formacions concorrerien als comicis amb candidatures separades. Era un debat molt espinós després que el president hagués proposat una llista unitària, una iniciativa que va provocar una visceral polèmica.

Precisament, en un annex del document del 14 de gener s'indica quin hauria de ser el paper de les associacions el 27-S. S'explica que la possible incorporació de representants “destacats” de les entitats sobiranistes en llistes, en el cas que les organitzacions ho proposin, es “comentarà i s'acordarà de tal manera que l'esmentada participació es faci de manera equilibrada”.

Ara aquest apartat pren rellevància després que Mas hagi proposat que l'ANC, l'AMI i Òmnium impulsin una candidatura de país. L'ANC preguntarà als seus socis quin ha ser el camí a seguir, però ja ha deixat clar que donarà suport, passi el que passi, a totes les llistes independentistes. Per la seva part, ERC denuncia que Mas ha vulnerat els acords del 14 de gener.

LA DATA

14.01.2015
Mas, Junqueras,
l'ANC, l'AMI i Òmnium pacten que els comicis seran el 27-S i que hi haurà llistes separades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia