Política

Obama demana al Congrés que aixequi l'embargament a Cuba

El president nord-americà anuncia un “històric” acord per restablir les relacions amb l'illa caribenya

Defensa la seva decisió de canviar la política respecte del règim castrista perquè la línia seguida fins ara “no funciona”

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha instat el Congrés nord-americà a “escoltar el poble cubà i al poble dels EUA” i comenci a prendre mesures per aixecar l'embargament a Cuba.

En la seva intervenció, el president ha aprofitat per emplaçar els congressistes a treballar per eliminar les restriccions legals per permetre el restabliment dels viatges i el comerç entre els dos països.

Obama ha destacat que les enquestes fetes a la ciutadania dels dos països mostren “l'entusiasme” per acabar amb més de 50 anys d'aïllament i ha urgit els legisladors a consumar el final de les restriccions.

“Demano al Congrés que doni els passos necessaris per aixecar l'embargament que impedeix que els nord-americans puguin viatjar i fer negocis a Cuba. Els demano que comencin a treballar en això”, ha insistit.

Obama ha comparegut aquest dimecres davant els mitjans als jardins de la Casa Blanca per anunciar l'imminent restabliment de relacions diplomàtiques amb l'illa caribenya trencades des del 1961.

“Aquest és un històric pas endavant en el nostre esforç per normalitzar les relacions amb el govern i el poble de Cuba”, ha subratllat.

No ha confirmat, però, la data de reobertura d'ambaixades a l'Havana i Washington, tot i que el govern de Raúl Castro ja ha avançat que la missió de Cuba a Washington s'obrirà el proper 20 de juliol.

No obstant això, ha anunciat que el secretari d'Estat, John Kerry, viatjarà a Cubà “aquest estiu” per hissar la bandera dels EUA a la nova ambaixada del país a l'Havana.

El cap d'Estat ha parlat de la seva decisió de modificar la política respecte del règim castrista anunciada el passat desembre: “Quan alguna cosa no funciona, podem canviar, i canviarem”.

El president ha reconegut que l'embargament imposat a l'illa no ha aconseguit “defensar la democràcia” sinó “aïllar Cuba” i “aconseguir l'efecte contrari”. Per aquest motiu, ha defensat que amb les noves mesures es pot “ajudar a millorar les vides dels cubans”. “No podem deixar que el futur estigui empresonat pel passat”, ha dit. Amb tot, ha volgut deixar clar que els dos governs continuaran tenint “diferències molt importants” en qüestions com la llibertat d'expressió.

A més, ha vaticinat que en els pròxims mesos els dos governs trobaran “noves maneres” de cooperar en “assumptes d'interès mutu, com la lluita contra el terrorisme, resposta a catàstrofes i desenvolupament”.

Encara que des del passat 17 de desembre –quan Obama i el president cubà, Raúl Castro, van anunciar el restabliment de contactes diplomàtics– Estats Units ha relaxat algunes de les restriccions imposades a l'illa caribenya a través d'ordres executives, l'embargament només pot ser aixecat completament des del Congrés.

L'obertura recíproca d'ambaixades –prevista per al proper 20 de juliol– i el restabliment de relacions diplomàtiques deixa ara en mans del Congrés el progrés de la normalització entre tots dos països.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia