Política

Catalá diu que “no li consta” que cap govern de l'Estat hagi incomplert mai cap sentència del TC

Gordó expressa al ministre la discrepància de la Generalitat amb la reforma del tribunal

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dijous que no té constància que el govern espanyol hagi incomplert cap sentència del Tribunal Constitucional (TC) i, per tant, que pugui sortir damnificat de la reforma de la Llei orgànica del TC que impulsa el PP al Congrés. Ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de reunir-se durant aproximadament 30 minuts a Madrid amb el conseller de Justícia, Germà Gordó, amb qui ha signat un conveni d'1,2 milions d'euros per a l'administració de Justícia. Gordó li h transmès l'oposició frontal de la Generalitat a la reforma del TC.

El ministre ha defensat novament una reforma que segons ha afirmat estableix un “procediment raonable i transparent” pel què dota el Tribunal Constitucional de capacitat per fer efectives les seves sentències, malgrat que aquest procediment pugui suposar -tal com consta a la proposició de llei- la suspensió dels càrrecs que no acatin les resolucions.

Segons el ministre, la reforma no podria afectar en cap cas el propi govern espanyol. Un criteri contrari al de la Generalitat i el govern basc, que apunten que malgrat que la intenció és aturar el procés català la reforma podria suposar la suspensió de fins a tres ministres de l'executiu de Rajoy, Isabel García Tejerina, Fàtima Báñez i alfonso Alonso per l'incompliment reiterat de sentències del TC.

La Generalitat apunta que l'Estat incompleix sentències del TC que l'obliguen a retornar a les comunitats les competències per a la distribució de les subvencions del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials, així com les ajudes per a immigrants i les subvencions mediambientals.

“Desconeix” la filtració

Català també ha negat tenir cap coneixement del cas de la filtració de l'operació de la Guàrdia Civil per escorcollar la seu de CDC. En tot cas ha apuntat que si el president de la Generalitat, Artur Mas, “considera que s'ha produït alguna violació de la seva posició processal hauria d'anar als tribunals” perquè aquests investiguin.

Si ho fa, ha afegit, “estic segur que s'investigarà fins on s'ha produït i un cop més veurem el normal funcionament de les institucions” perquè “la justícia és igual per a tots i no crec que a Espanya ningú es pugui sentir víctima d'una operació singular”, ha dit.

Reunió en clima “d'absoluta col·laboració i cordialitat”

El ministre ha debatut sobre aquesta qüestió amb Gordó durant la reunió que han mantingut a la seu del Ministeri. Segons ha apuntat, ell “l'ha informat del contingut i els motius de la proposició de llei” i de “com pretenem enfortir el paper del TC per assegurar que tingui instruments suficients que la Constitució li atribueix per constituir-se en garant de la Constitució”.

Per contra, segons el mateix ministre, Gordó li ha transmès la discrepància de la Generalitat amb la reforma. Amb tot, segons Catalá, la reforma compta amb el suport d'”un ampli sector de la doctrina constitucional” perquè “contràriament al que es diu hi ha molts catedràtics que valoren l'enfortiment”.

Catalá ha reiterat que la voluntat del govern espanyol és que aquesta sigui una reforma “pactada” amb l'oposició, a qui ha estès de nou la mà per arribar a acords, malgrat que tots els grups tret del PP han expressat el seu rebuig frontal a la proposta anunciada al Congrés pel candidat del PPC al 27-S, Xavier Garcia Albiol.

Crèdit d'1,2 milions d'euros

Més enllà de la qüestió del TC, Catalá i Gordó han signat un conveni de col·laboració per a la implantació del Programa de Reforma de l'Administració de Justícia. Segons el conveni, Catalunya haurà de destinar un crèdit d'1.186.744 euros a l'impuls de les noves tecnologies, la implantació de l'oficina judicial i a la millora de l'assistència jurídica gratuïta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia