Política

Sindicats demanen compartir l'espai comunicatiu en la llengua pròpia

Intersindical Valenciana, IAC i STEI exigeixen la reobertura de RTVV i la reciprocitat de TV3 i IB3

Reclamen als governs autonòmics un acord que assegure que les emissions arriben a tots els territoris

Intersindical Valenciana, IAC i STEI han exigit la reobertura de RTVV i la reciprocitat de TV3 i IB3. A trés d'un comunicat els tres sindicats recorden que els resultats electorals als territoris de parla catalana han configurat unes majories de govern favorables a l'ús i la presència pública de la llengua pròpia. “Afortunadament, les polítiques lingüicides del PP són ja un mal record al País Valencià, les Illes Balears i també l'Aragó. Ens trobem, doncs, en una conjuntura política nova i més favorable, quant a promoció de la llengua, des de fa molts anys”, indiquen.

Això no obstant, els agents socials subratllen que aquesta conjuntura favorable no s'ha traduït en cap avanç significatiu en l'àmbit comunicatiu i es mostren especialment preocupats pel País Valencià on la RTVV continua tancada, clausurats els repetidors que permetien rebre les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i es continua sense cap acord per a veure la televisió de les Illes Balears, IB3. A les Illes no es reben tampoc les emissions de la CCMA, tot i que sí que hi continua emetent IB3. I a Catalunya tampoc no arriba IB3. “Ara mateix, l'oferta televisiva i radiofònica arracona la nostra llengua a una presència mínima, molt llunyana d'un mínim d'un 50%, o bé quasi inexistent, com és el cas del País Valencià”, manifesten.

Acord a tres bandes

Per aquest motiu les tres organitzacions, IV, IAC i STEI-i demanen de manera immediata que el govern valencià, recuperar amb urgència les emissions de la RTVV “la ràdio i la televisió valencianes, que el govern del PP va clausurar de manera vergonyosa”; reprendre les emissions de la CCMA i IB3 a tots els territoris. “En aquest sentit, fem notar que els parlaments de Catalunya i del País Valencià ja han acordat la reciprocitat de les emissions en un conveni signat el 2013, acord que caldria generalitzar a totes les parts, per assegurar que totes les emissions arriben a tots els territoris”.

De la mateixa manera, els sindicats insten els governs perquè totes les emissions de les ràdios i les televisions públiques siguin en la llengua pròpia. “L'oferta pública i privada de ràdios i televisions en castellà és massiva als nostres territoris i els mitjans públics han de complir la missió, establerta legalment i imprescindible socialment, de promoure la llengua pròpia, i de superar l'actual desequilibri radical.”

Així mateix, demanen una col·laboració entre els tres ens públics per a la realització de programes de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc., per a reduir els costs i maximitzar els resultats. Intersindical, IAC i STEI també exigeixen que s'incentive la creació d'una indústria audiovisual que afavoreixi aquestes emissions, com també la formació i l'ocupació dels professionals dels diversos sectors.

Llibertat de recepció

“Per tot això, urgim els governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i especialment el govern de l'Estat espanyol a complir l'article 11.2 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, que els compromet, com a part signant, “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”, indiquen en el comunicat.

En aquesta línia, exigeixen al govern de l'Estat espanyol que abandone la política de dificultar la recepció d'aquestes emissions que fins ara ha practicat. “Com a govern respectuós amb tots els seus ciutadans i les seues llengües, no sols hauria d'assegurar la lliure recepció de les emissions en català sinó també promoure una actuació positiva perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua tinguen una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia