Política

Eleccions 26-j

Sánchez defensa la bilateralitat amb Catalunya i recorda que encaixa amb la declaració de Granada

El líder del PSOE respon les crítiques del president de Castella-La Manxa, que tem cessions a Catalunya

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimarts la bilateralitat amb Catalunya i ha recordat que la seva proposta d'assolir un “pacte polític amb Catalunya” encaixa amb la declaració de Granada. S'ha defensat d'aquesta manera de les crítiques que li ha llançat el president de Castella-La Mana, Emiliano García-Page, que espera que Sánchez no “estigui en la tesi de passar-se per l'arc del triomf la resolució de Granada”. Segons Sánchez, la declaració de Granada del 2013 inclou la bilateralitat i el reconeixement de les singularitats de Catalunya i la resta de territoris històrics.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions al Fòrum El Mundo preguntat per les manifestacions de García-Page contra la proposta inclosa al document Compromisos per a un Sí al govern de canvi que els socialistes van fer públic aquest dilluns.

El document aposta per assolir un “pacte polític amb Catalunya” en el marc de la reforma de la Constitució, fet que implica una negociació bilateral i un acord per “reconèixer la singularitat” de Catalunya i “millorar el seu autogovern”.

En una entrevista a la Cadena SER, García-Page ha admès que existeixen “singularitats” però ha assegurat que no acceptaria trobar una solució per a Catalunya “a costa de privilegis” ni “contra la igualtat” amb la resta de territoris.

Sánchez ha afirmat que l'acord que proposa ha de permetre reconèixer en primer lloc que “la qüestió catalana és un problema polític que cal resoldre” i que “afecta el conjunt de l'Estat”. A més, ha recalcat que la solució política per a Catalunya “ha de ser una solució constitucional”.

“Per tant és la declaració de Granada”, ha dit, que “reconeix la singularitat de Catalunya, la bilateralitat, els drets històrics, i lògicament que hem de resoldre com a problema espanyol la qüestió catalana”.

Preguntat per si això implica una negociació bilateral amb Catalunya, Sánchez ha estat taxatiu: “És que això és el que reconeix Granada, aquesta relació bilateral que no només té Catalunya, sinó totes les comunitats històriques”, ha dit.

També ha considerat “lògic” que ERC rebutgi la seva proposta perquè aquesta formació “està a la independència”, però ha firmat que “entre l'immobilisme i el rupturisme cal buscar una solució política i constitucional, que és el que té el PSOE”.

Creu que el PSC obtindrà “un millor resultat”

Sánchez també s'ha mostrat convençut que el PSC obtindrà “un millor resultat” a aquests comicis del 26-J, tot i que ha desvinculat aquests resultats del canvi de cap de llista, que ha deixat de ser Carme Chacón i és Meritxell Batet.

“Crec que quan es polaritza la societat a Catalunya i es busquen solucions als extrems per no fer res i construir una independència com la que proposa ERC o CDC per descomptat qui pateix són posicions reformistes com la que defensa el PSC”, ha dit, però malgrat tot “estic convençut que el 26-J obtindrà un molt bon resultat”.

Demana que governi “qui reuneixi més escons”

+Sánchez també ha reclamat aquest dimarts a la resta de formacions que deixin governar “qui reuneixi més escons” després del 26-J i “ no bloquegin” la possibilitat de formar un executiu.

Una petició que contrasta amb la que aquest mateix dimarts ha fet el PP a través del vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, que ha reclamat a PSOE i C's que permetin que governi el partit “més votat”.

El líder dels socialistes ha assegurat que no té cap intenció de facilitar un govern del PP encara que aquesta formació guanyi els comicis. Segons Sánchez, aquesta és una opció que no es planteja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia