Política

El PSPV proposarà que les Corts condemnen les declaracions de Cañizares

El PP considera que les paraules de l'arquebisbe de València foren desafortunades, però critica que s'ha posat en marxa una campanya “desproporcionada, impròpia i inadequada” en contra seua

Compromís l'acusa de ser el “portaveu de la dreta més rància”

Els portaveus dels cinc grups parlamentaris en les Corts Valencianes s'han pronunciat després de la Junta de Síndics sobre les paraules d'Antonio Cañizares i tots menys el PP han condemnat de manera clara les últimes manifestacions del prelat, especialment la crida a la insubmissió respecte a lleis de gènere.

Així el síndic del grup socialista, Manolo Mata, ha qualificat d'“extremadament preocupant” que Cañizares s'haja convertit en “el líder de l'oposició” i el PP es veja “arrossegat a les posicions polítiques” de l'arquebisbe, qui està realitzant “una crida permanent a la insubmissió”, primer “dirigint com a titelles a algunes escoles de la concertada que sense tenir raó o motiu per a expressar-se en els termes que s'expressen” s'estan mobilitzant, així com instant a no complir lleis relacionades amb la igualtat de gènere.

“No anem a consentir que se'ns retorne a l'edat mitjana”, ha dit Mata, que ha criticat les “ingerències permanents” del prelat”, per la qual cosa ha anunciat que el seu grup presentarà una proposta de declaració institucional en el pròxim ple en la qual es condemnaran aquestes manifestacions. Al seu judici, “el més preocupant és que on no hi ha conflicte en la societat algú està sembrant elements de discòrdia”, en una “ofensiva coordinada des de la dreta política i social”, ha incidit.

De la seua banda, la síndica dels populars, Isabel Bonig ha remarcat que el cardenal, com a representant de l'Església, exposa respecte a la transsexualitat la doctrina d'aquesta i “estem en un país on la gent lliurement i voluntàriament pot expressar el que considere oportú”. Així, ha indicat que s'exposa una doctrina igual que altres col·lectius defensen els seus principis i valors.

En aquest punt, ha criticat la “campanya desproporcionada, impròpia i inadequada” contra Cañizares, i ha remarcat respecte a les crítiques que s'han abocat sobre ell que “a Cuba es fica a la gent en la presó per ser homosexual” i “en altres règims totalitaris es mata a la gent per ser homosexual; això és una barbaritat”.

Després de remarcar que el PP “defensa la llibertat de les persones en tot el seu àmbit”, ha apuntat que la invitació a la insubmissió de lleis de gènere “no és afortunada” perquè les lleis cal complir-les agraden o no, però ha recordat que l'exdiputada d'EUPV Marina Albiol també va fer un al·legat a favor de la insubmissió a les lleis del PP en les Corts.

Moral i llei

Des de Podem, el seu síndic, Antonio Montiel, ha indicat que Cañizares “confon la moral amb la llei” i igual que ells respecten la moral que ell representa, “a ell li toca respectar profundament les lleis que emanen de les autoritats democràtiques”. “Ens sembla especialment greu, fins i tot irresponsable, cridar a la desobediència civil, no sembla molt apropiat d'un prelat de l'església, d'un príncep de l'església”, ha agregat.

Alexis Marí (Ciutadans) ha considerat que Cañizares “s'ha marcat un gol en pròpia porta i en l'últim minut” i ha censurat les “desencertades” declaracions. Com a creient, ha dit, no pensa com l'arquebisbe i no creu que Déu li vulga “menys que a ell”. Ha considerat que aquest tipus de pronunciaments “danyen la convivència pacífica entre totes les persones” i ha convidat al cardenal a “dedicar-se als feligresos i deixar-se de fer política”.

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha lamentat que l'arquebisbe “s'està convertint en el portaveu de la dreta més rància”, parlant primer dels refugiats com a “invasió”, referint-se després a el “imperi gai” i instant ara a desobeir lleis. Defensa, ha dit, “un model que ja ni tan sols el PP o alguns grups de dreta s'atreveixen a defensar”. Així mateix, ha demanat una posició “més clara” al PP sobre aquest tema i que diga “al costat de qui està”, si de les víctimes d'agressions per la seua identitat de gènere o de l'arquebisbe.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia