Política

ERC dóna la calma

La pujada de vots dels republicans permet que el pacte entre CDC i ERC continuï, ara amb majoria absoluta

Compromís, que agrupa ICV i els exsocialistes de MES, se situa com a segona força

L'alcalde afirma que ERC i CDC comparteixen l'ideal de país

Els mesos anteriors a les eleccions municipals del 2015 van ser moguts a Sant Joan de Vilatorrada, es van partir peres dins el PSC i hi va haver noves sumes que van fer sorgir la candidatura de Compromís, formada per ICV i els exsocialistes de MES.

Hi havia un xup-xup que podia fer intuir un canvi –sobretot si es té en compte que l'exalcalde del PSC Ezequiel Martínez, un històric que va governar 24 anys, havia donat suport als impulsors de MES–, però el color del govern no va variar. CDC i ERC no només van mantenir unit l'equip del mandat anterior, sinó que el van ampliar fins a assegurar una majoria que aquest darrer any els ha proporcionat més calma.

CDC va repetir resultats –sis regidors–, però la pujada de vots que va experimentar ERC, que va passar de dos a tres regidors, va fer que la suma arribés als preuats nou. L'alcalde, Gil Ariso, assegura que reeditar l'acord “era la millor opció: compartim bona part del programa, prioritzem l'atenció a les persones i tenim un ideal de país comú. I ara la relació encara és més fluida en la gestió del dia a dia perquè tenim més complicitat”. En aquest primer any, detalla, “hem posat les bases de la nova etapa, marcada per grans avenços socials, contenció fiscal i projectes urbanístics que han de continuar millorant el teixit urbà, així com la projecció, en tots els sentits, com una de les principals poblacions de la comarca”.

En aquesta línia, s'està apostant per fer créixer el teixit empresarial i industrial –s'ha creat una nova associació–, així com les possibilitats turístiques –s'han ideat rutes en BTT i s'ha apostat per l'Ecorail– i el comerç de proximitat, amb la promoció d'actes que ajudin a dinamitzar l'economia local, com ara la fira Embarrats.

No ho veu de la mateixa manera l'oposició. Albert Marañón, cap de llista de Compromís –que va ser segona força–, afirma que CDC i ERC “expressen bones intencions, com la taula de justícia social, però després no es veuen; es retalla en polítiques socials, en ocupació i a la vegada es produeix un augment del 19% dels sous de l'equip de govern”, diu. També assenyala que els resultats electorals van fer possible “un canvi d'esquerres, però no tothom ho va entendre així”, amb referència a ERC.

Per la seva banda, Èlia Tortolero, que es va estrenar com a cap de llista del PSC liderant la renovació del partit, opina que l'equip de govern “ha deixat passar un any sense donar solucions als problemes reals dels veïns i, com també comenta Marañón, ha trobat a faltar “comunicació” per part de CDC i ERC. Quant al seu partit, que des del 2007 fins ara ha perdut quatre regidors, és optimista: “Les eleccions ens van servir per refer el grup del PSC i per ser ara més forts.”

Gil Ariso (CDC) Afronta el cinquè any com a alcalde de Sant Joan de Vilatorrada
EL CONSISTORI

El segon municipi del Bages

Amb 10.733 veïns, Sant Joan és el segon municipi amb més habitants del Bages, només darrere de la capital, Manresa. La presó de Lledoners el va situar al seu dia al mapa de Catalunya. Ara es busca també sobresortir des del punt de vista empresarial, turístic i de comerç local.

les claus

URBANISME

El municipi afrontarà en aquest mandat diversos canvis urbanístics que modelaran la seva fesomia, com ara la millora de la zona esportiva, la urbanització del canal fins a la resclosa del riu, la de la plaça Lluís Companys i la construcció del viver d'empreses industrials.

EL CEMENTIRI

El possible trasllat del cementiri als afores del poble és una qüestió que s'arrossega des de fa temps.

L'OCUPACIÓ

L'equip de govern vol potenciar l'oferta del CIO, de l'Escola d'Adults i els nous cicles de l'IES Quercus, així com reforçar les llengües estrangeres i les subvencions per afavorir la contractació de persones en situació d'atur. Des de l'oposició, Compromís diu que és imprescindible “realitzar polítiques d'ocupació amb recursos propis, i no només amb els que hi destinen altres administracions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia