Economia

El comerç es manté ben viu

Les xifres de vendes a la resta de l'Estat no experimenten canvis substancials ni per la crisi ni per un eventual boicot

L'exportació creix, tot i que les empreses encara detecten traves i es recrua la competència

Catalunya manté la seva puixança comercial dins i fora de l'Estat espanyol, al marge de les controvèrsies i els artificis que es generen entorn del procés sobiranista. Així ho demostra un informe sobre comerç interregional elaborat per Ceprede, un grup d'investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid. El treball aporta informació sobre l'evolució recent de les balances comercials de tots els territoris de l'Estat, entre els quals el Principat excel·leix, de molt, com el més dinàmic.

Així, doncs, Catalunya s'ha mantingut com la líder comercial, amb unes vendes a la resta de l'Estat que el 2013 van sumar 44.091 milions d'euros, tan sols un 0,7% menys que un any abans. De fet, el Principat és el que perd menys potència comercial, juntament amb el País Valencià, mentre que la facturació de Madrid i el País Basc a la resta de l'Estat, per exemple, es redueix un 2,8% i un 2,3%, respectivament.

El petit retrocés en el cas català, doncs, es pot atribuir més als efectes de la baixada en el consum inherent a la crisi que no pas a l'impacte d'un eventual boicot fet per la resta de l'Estat, malgrat les crides dels sectors més repatanis ideològicament. Fins i tot, si es desglossa el 2013 trimestralment, en l'últim tram de l'any es van compensar bona part de les caigudes dels tres primers trimestres, amb un notable repunt, d'un 4,9%, de la facturació.

L'efecte de l'anèmia de la demanda també es va deixar sentir en el mercat interior català, ja que va retrocedir força, un 6,1%, en el mateix 2013, i també es va experimentar una frenada pel que fa al comerç transfronterer, amb un 0,8% negatiu, que contrasta amb els espectaculars creixements d'anys anteriors (gairebé un 18% el 2010). L'evolució és raonable si es té en compte que el principal mercat dels productes catalans és l'europeu, i que aquest ha estat mostrant atonia consumista en els exercicis més recents.

Líder inqüestionable

El mateix informe confirma que, segons els càlculs corresponents al 2012, Catalunya manté encara un superàvit comercial amb la resta de l'Estat de 18.730 milions d'euros, el més espectacular dins del territori estatal, seguit a força distància dels 5.000 milions i escaig de superàvit que mantenen Andalusia i Galícia respecte a les altres comunitats. Madrid, en canvi, tenia el 2012 un dèficit de més d'11.000 milions amb la resta del territori del qual és capital.

Coincidint amb aquest informe, ahir mateix, AMEC, l'associació d'empreses exportadores, també va presentar el seu per fer balanç de l'exercici anterior i oferir perspectives pel vinent, a través d'una exhaustiva enquesta entre els seus membres. Coherentment amb les dades anteriors, AMEC es mostra raonablement satisfeta de les xifres de l'any passat, tot i que no han estat ni de bon tros les esperades, amb un creixement del 6,5% en el volum exportat (4.300 milions) contra el 13,5% projectat.

La part positiva del 2013 va ser, segons Manel Xifra, president d'AMEC –que aplega majoritàriament exportadors catalans i un terç de la resta de l'Estat–, que el sector exterior va contribuir amb un punt i mig al PIB espanyol, del qual ja representa més de la tercera part, i va eixugar bona part del 2,7% negatiu de la demanda interna, tot i que, segons Joan Tristany, director general de l'associació, “s'ha arribat a un cert límit en aquesta contribució”. Les previsions de cara a aquest any són més realistes, ja que amb “tan sols” un 67% dels empresaris que creuen que incrementaran vendes, s'espera que el volum de facturació augmenti un 7,8% respecte al 2013, segons va anunciar Tristany.

Tant Xifra com Tristany van assenyalar que l'alentiment esperat es deu també al fet que els països emergents estan competint amb força, especialment en el capítol de preus, i que els històricament exportadors, com ara Alemanya, ho fan gràcies al seu alt nivell tecnològic.

0,7
per cent
han caigut tan sols les vendes a la resta de l'Estat, mentre que Madrid, per exemple, en perd un 2,8%.
18.000
milions,
aproximadament, és el superàvit comercial que encara manté el Principat respecte als altres territoris.
6,5
per cent,
fins a 4.300 milions, ha facturat el grup d'exportadors d'AMEC al llarg del 2013.

Una represa que es notarà menys en l'ocupació

Un percentatge moderat dels grups exportadors agrupats a AMEC, un 24%, es mostren convençuts que la recuperació econòmica ja s'ha engegat aquest mateix any i que va pel bon camí. Alhora, un 37% creuen que per veure la represa caldrà esperar un any més, i un tant per cent substancial, gairebé un 40%, pensen que encara veurem llanguir les vaques magres uns quants anys, ja que no posen data a la revifalla econòmica. En tot cas, els executius enquestats per AMEC creuen de manera gairebé unànime que els efectes positius de la represa es deixaran notar abans en el consum que no pas en la millora de la taxa d'atur, tot i que tant a un com a l'altra arribaran “lentament” o bé “molt lentament”. Fins i tot hi ha un 10% que consideren que una pujada del PIB no hi tindrà efectes rellevants en l'àmbit laboral.

Aquesta projecció quadraria amb les previsions dels participants en l'enquesta, ja que dos terços no tenen previst incrementar la plantilla aquest any i només un 29% creuen que podrien contractar més treballadors, al contrari del 2013, en què un 50% es estaven disposats a fer-ho.

L'atur és, juntament amb la corrupció, un dels llasts que encara frenen la confiança dels eventuals clients estrangers, que, en canvi, no donen rellevància negativa al procés sobiranista català, segons el president d'AMEC, Manel Xifra, que va assenyalar com a traves reals l'encara escàs finançament i la dimensió de les companyies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia