Emprenedors també a la costa

L'Ajuntament de Salou ha posat en funcionament les primeres activitats de l'Escola Superior de Comerç de Costa, dirigides a estudiants, botiguers i aturats. Ara treballen per desenvolupar una titulació universitària el proper curs

L'Escola Superior de Comerç de Costa (ESCC) de Salou, la primera oferta formativa enfocada al món comercial del litoral que es crea a les comarques tarragonines, ha començat aquest curs a dibuixar el seu futur. «El nostre primer objectiu era generar moviment, per tal que hi hagués un projecte germinal», explica Jesús Mármol, director de l'escola. Segons el projecte inicial, aquest programa educatiu s'havia de limitar enguany a l'àmbit empresarial i comercial del municipi, però finalment s'ha obert també a aturats i estudiants. «Calia crear ponts amb la societat», destaca Mármol.

Com a exemple de la voluntat d'obertura, fins al mes de maig estarà en funcionament una prova pilot a l'IES Jaume I en què els alumnes de segon de batxillerat i de diversos cicles formatius assisteixen a jornades amb la intenció despertar l'esperit emprenedor en uns joves que, molt sovint, ja estan en contacte amb el comerç de l'àrea a través de les feines d'estiu. «Ho hem plantejat com una activitat d'assistència obligatòria, però hem notat que l'alumnat és molt receptiu», comenta la directora de l'IES Jaume I, Montse Vallès.

El passat 18 de desembre, el centre va acollir la darrera sessió del 2009, en aquesta ocasió dedicada a l'externalització de recursos humans i logístics des d'una perspectiva social, que va anar a càrrec del director de l'empresa Mímica Ideas Solidarias, Matías Podesta. A la sessió, Podesta va animar els alumnes a llançar-se sense por al món empresarial. «Veig aquí molts emprenedors; només cal perdre la por al fracàs i posar-hi molta passió», va afirmar.

Formació universitària

A banda d'aquesta prova pilot, el projecte formatiu neix amb aspiracions de créixer i convertir-se en l'única formació d'àmbit universitari per a persones que vulguin dedicar-se al món comercial als nuclis costaners. «Estem treballant amb la URV per desenvolupar el currículum d'un títol propi», assegura Mármol. La iniciativa, però, no desatendrà les persones que ja treballen al món del comerç, però no tenen formació prèvia. «Durant aquest any oferirem un programa que hem desenvolupat conjuntament amb la Fundació Escola d'Administració d'Empreses», detalla el tècnic. Al gener ja es va signar el conveni que permetrà que a l'escola s'ofereixi un programa de desenvolupament directiu homologat per la Universitat Camilo José Cela de Madrid, i que serà el producte estrella de l'oferta formativa del centre. La previsió és que durant el proper curs el programa es converteixi en màster.

Els impulsors de l'escola també tenen la voluntat de convertir-la en un referent a tota la costa mediterrània. Per aconseguir-ho, s'han inspirat en el model de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). «Esperem poder anar creant centres col·laboradors a diversos punts», avancen.

Pendents de la seu definitiva

De moment, l'Escola Superior de Comerç de Costa desenvolupa majoritàriament les seves activitats a les sales del centre cívic i de congressos que hi ha a l'edifici de l'Ajuntament i el Teatre Auditori de Salou (TAS), amb l'excepció, però, de les sessions per a estudiants, que es fan a l'IES Jaume I per tal d'evitar desplaçaments als joves. L'any vinent, a més, els impulsors del centre esperen poder estendre aquestes sessions a més centres de secundària de la Costa Daurada.

Tot i això, en els propers mesos està previst que l'escola compti amb una seu pròpia a l'edifici que s'està construint a tocar del vial de Cavet i que també acollirà els serveis de l'escola d'adults i de la unitat d'escolarització compartida.

A Catalunya, tan sols existeixen dues experiències similars a la d'aquesta iniciativa educativa a Salou:l'Escola Superior de Comerç i Distribució de Terrassa i l'Escola Superior de Comerç Internacional de l'UPF.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.