Economia

Les importacions enfonsen el preu de la garrofa

El conreu corre el risc de desaparèixer, segons els productors, ja que es cotitza a només 0,13 euros el quilo

Les Terres de l'Ebre han produït aquesta campanya unes 2.200 tones de garrofa

El conreu de la garrofa veu amenaçada la seva continuïtat a Catalunya durant els pròxims anys després d'una altra crisi que ha situat els preus per als productors a nivells de dècades enrere, al voltant dels 0,13 euros el quilo. En l'origen d'aquesta situació hi ha les massives importacions des del Marroc, a preus força més baixos, però, sobretot, l'oligopoli que exerceixen les principals empreses compradores i transformadores de garrofí –la llavor que es troba dins del fruit i base de la millor goma d'origen natural al mercat–. La situació ha alertat el sector, tant els pagesos com les trossejadores de garrofa, i ha moderat també els habituals robatoris de collita al camp.

Considerat un conreu secundari i associat a les finques d'oliveres de les zones del litoral Mediterrani, la garrofa permetia tradicionalment complementar les rendes del camp als pagesos de secà durant la tardor. El fet que es tracti d'un arbre que demana poques atencions al llarg de l'any i que només requereixi, en gran mesura, la recollida del fruit ha permès mantenir el seu conreu. A Catalunya es produeixen anualment unes 4.000 tones de les prop d'11.000 de tot l'Estat, més de 2.200 de les quals provenen de les Terres de l'Ebre. Però ara el conreu corre el risc de desaparèixer per una crisi de preus que està afectant els productors des de fa unes tres campanyes, amb continuades baixades de preus. “Les fàbriques de goma no paren de treballar”, certifica contrariat Josep Olivas, productor de Roquetes i afiliat a Unió de Pagesos. “Nosaltres les estem plegant quan els lladres diuen que no els val la pena”, hi afegeix. “La collita és més bona pel que fa al pes, però el preu no hi acompanya”, afirma Josep Miquel Ralda, propietari d'una empresa trossejadora que comercialitza el garrofí a les multinacionals.

LA XIFRA

4.000
tones
de garrofa és la producció anual de Catalunya, la meitat de la qual es concentra a les Terres de l'Ebre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.