Empreses

Gruplan inventa un morter continu molt resistent que s'asseca en dues hores

És el nom del nou material que el departament d'investigació d'aquesta empresa de paviments i revestiments ha desenvolupat. No conté plàstic i en un 80% és quars

Les fàbriques són ‘show rooms', els clients volen poder ensenyar-les

Gruplan, empresa de paviments i revestiments continus amb seu a Begur, ha presentat en l'última edició de la fira Construmat la gamma decorativa per a ús particular, comercial o semiindustrial que utilitza un material d'invenció pròpia, el Tannium. És un morter polihíbrid amb un 80% de quars que destaca per la seva impermeabilitat i l'enduriment en un temps rècord de dues hores, mentre que els revestiments continus de microciments poden trigar dies. Una altra de les seves característiques és la resistència, amb una capacitat de flexotracció d'una capa de 2-3 mil·límetres d'espessor de 1.000 Nw/cm², molt superior als 300 Nw/cm² d'un bloc de formigó de 20 centímetres.

Sergi Moreno, responsable de l departament tècnic i comercial de Gruplan, destaca a més el vessant ecològic del Tannium, que “com que està fet de silici i no conté plàstic no és contaminant”. El nou material costa al voltant d'un 80% més car que els microciments, “però surt a compte perquè en el manteniment del dia a dia s'estalvia molt, a part que es deteriora menys”. També hi ha estalvi en obres de reforma perquè, per exemple, si es vol canviar la piscina per revestir-la de Tannium no cal retirar els materials vells, sinó que simplement es pot posar el revestiment a sobre.

Aquest morter ha estat presentat al mercat després de tres anys de proves, i és la culminació d'un procés de transformació de l'empresa, que va començar fa vuit anys, de deixar de ser simplement una col·locadora de materials i fer investigació pròpia per cobrir les necessitats dels clients que no solucionava el mercat. “La indústria cada vegada és més exigent -explica el gerent, Francesc Moreno-, no només pels requeriments sanitaris sinó també perquè les fàbriques d'ara no s'assemblen gens a les naus fosques d'abans. Més que fàbriques són show rooms, els clients volen poder ensenyar-les, i l'estètica té un pes important juntament amb la qualitat del material i l'eficiència amb què es pot netejar."

Amb la filosofia de “no només vendre metres, sinó també edificar després de preguntar al client per què vol el que demana", han acabat fabricant molt del que abans compraven. El primer pas va ser en la gamma Wesdurlan de paviments continus d'ús industrial, que en la primera dècada de vida de l'empresa feia el 95% de les vendes en el sector de la indústria alimentària i en la qual s'utilitzen resines de fabricació pròpia que ara s'apliquen a nous mercats com ara hostaleria, obradors, peixateries i centres lúdics. L'any 2000 es va incorporar la gamma de productes Vibrolan, aplicació de paviments ceràmics mitjançant el sistema de vibrat i que utilitza resines de metacrilat en les capes d'emprimació, un sistema més net que la utilització d'epoxi, que requereix barrejar-hi antibiòtics.

De 2005 a 2010, Gruplan va apostar pel comerç internacional, invertint gran part dels recursos en projectes a Malta, l'Aràbia Saudita, Azerbaidjan, Algèria, Mèxic, Suïssa, Rússia, Bulgària, Portugal, Andorra... i presència en fires de nivell mundial en països com Alemanya, l'Índia i els Emirats Àrabs. En aquell període es va anar consolidant la tercera gamma de productes, la Coverlan de revestiments decoratius per a ús particular i semi-industrial que ara incorpora el Tannium. Ara, l'acció comercial se centra en els mercats espanyol i algerià.

COM FER UNA BONA PAELLA.

“No serveix de res tenir els millors ingredients per a una paella si el cuiner no la sap cuinar”, explica Sergi Moreno per explicar el mètode de treball de Gruplan, basat en tres pilars, dels quals no en pot fallar cap: disseny d'una oferta personalitzada, desenvolupant nous productes i sistemes d'aplicació; mà d'obra especialitzada, formant tècnics capaços d'entendre la seva indústria i utilitzar els materials comprenent l'objectiu del treball; i materials de bona qualitat.

Van començar fent el terra d'escorxadors quan encara s'hi posaven juntes. L'activitat ja inclou revestiments decoratius de piscines, cuines i banys d'habitatges particulars, després d'haver incorporat a la cartera de clients indústries alimentàries, químiques, farmacèutiques i de distribució.
Facturació
3 M€
Treballadors
27
Any de fundació
1989
INNOVACIÓ

Més enllà de l'artesania

El Tannium no es comercialitza, sinó que només el col·loca Gruplan en els projectes que li encarreguen, per allò que cal mà d'obra especialitzada per garantir una instal·lació ben feta. Cap aquí van les noves línies d'investigació de l'empresa de Begur: trobar la manera que els materials i la seva instal·lació estiguin estandarditzats i així s'introdueixi més eficiència en el sector. “A la construcció hi falta innovació, és massa artesanal”, diu Francesc Moreno.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a