Economia

Els autònoms catalans avancen més de 400 milions d'euros a Hisenda

Al conjunt de l'Estat, l'import supera els 1.800 milions d'euros

Catalunya és la comunitat que més impostos ha pagat per factures no cobrades

Els catalans que treballen per compte propi han avançat a Hisenda 438,4 milions d'euros en concepte de l'IVA de factures emeses però no cobrades. En el conjunt de l'Estat, la xifra arriba als 1.819 milions. Així ho indica un informe de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA).

El president d'aquesta organització, Lorenzo Amor, ha criticat el govern espanyol perquè “continua obligant” a pagar l'IVA de les factures emeses i no cobrades. Al mateix temps, Amor ha assegurat que el deute de les administracions públiques amb els autònoms de tot l'Estat és d'uns 14.900 milions.

Per això, el president d'ATA ha reclamat al govern espanyol que modifiqui el sistema de tributació de l'IVA en la línia de la directiva comunitària del 15 de juliol del 2010. La norma permet als països de la Unió Europea tractar aquesta taxa amb criteris de caixa, un cop cobrada la factura, en lloc de fer-ho en funció de l'emissió de la factura.

Lorenzo Amor considera que no hi ha voluntat política d'aplicar canvis. A més, el president d'ATA ha assegurat que l'Estat “incompleix els acords tancats amb la Mesa d'Autònoms del 5 de maig del 2009” i acumula “51 ajornaments en el tràmit d'esmenes a la proposició de llei presentada pel Partit Popular que pretén canviar l'actual sistema de tributació de l'IVA”.

Lorenzo Amor ha demanat al govern espanyol que amb tràmit d'urgència'' aprovi en el consell de ministres d'aquest divendres una nova normativa més favorable per als autònoms. “Amb la conjuntura econòmica actual, que un col·lectiu tan durament castigat com el dels autònoms hagi de finançar a través d'un IVA del 18% a les administracions suposa una gran injustícia”, ha conclòs.

Catalunya és la comunitat que ha avançat més diners a Hisenda. En el segon lloc se situa Madrid, amb 362 milions, seguida per Andalusia i el País Valencià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.