Economia

pesca

Els pescadors gironins demanen al govern mantenir les vedes

El president de la Federació Nacional de Confraries, Eusebi Esgleas, espera que no es retallin els ajuts perquè així es puguin regenerar les captures

Els pescadors de la demarcació de Girona reclamen al govern seguir mantenint les vedes biològiques per deixar reposar el mar i regenerar les captures. Durant les vedes els pescadors van a l'atur i els armadors cobren una compensació econòmica perquè no tenen dret a la prestació. “Seria inviable fer-ho sense cap ajut, però esperem i desitgem que les vedes continuïn perquè són imprescindibles”, va assegurar el president de la Federació Nacional de Confraries i patró major de Blanes, Eusebi Esgleas.

La flota d'encerclament de la Costa Brava fa anys que fa vedes però, en canvi, la d'arrossegament només ha fet dues aturades, la del 2010 i la del 2011. “Si el Departament ho permet, a tota la Costa Brava tenim molt clar que el pròxim any volem fer veda”, va afirmar Esgleas, que espera que malgrat les retallades hi hagi fons per atorgar ajuts al sector. Tenir la flota amarrada a port durant un o dos mesos implica que els pescadors vagin a l'atur. “Això no implica cap despesa en ajuts”, va explicar Esgleas, que detalla que són els amarradors els que han de rebre la compensació per part de l'administració perquè no tenen dret a l'atur. “Tenint en compte que la majoria estan endeutats, no poden estar dos mesos sense rebre res”, va detallar Esgleas, que, d'altra banda, va dir que els armadors i el sector entenen que ara les compensacions siguin de menys quantitat “per culpa de la situació econòmica” per la qual s'està passant.

Per Eusebi Esgleas, és essencial fer la veda biològica sobretot l'any vinent per deixar créixer la gambeta. Quan la gamba té la mida petita gairebé no té valor en el mercat però si es deixa créixer, sempre segons el pescador, es multipliquen per quatre o per cinc tant els quilos com el preu en només un any. El president de la federació assegura que la gamba és la que manté el sector al litoral gironí i que no buscar mecanismes per deixar-la créixer seria de ser “molt poc intel·ligents”.

LA FRASE

Seria inviable fer una veda biològica sense cap ajut, però esperen que les vedes continuïn
Eusebi Esgleas
president de la Federació

LA FRASE

La flota d'encerclament fa anys que fa veda però la d'arrossegament ha fet dues aturades
Eusebi Esgleas
president de la Federació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.