Economia

Cada dia s'executen vuit desnonaments a la demarcació

Es constitueix la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a les comarques gironines

El diumenge 25 de setembre hi ha convocada una manifestació a Girona, paral·lelament a tot l'Estat

“Hi ha gent per a qui la vida s'ha convertit en un infern”

Cada dia vuit famílies es van quedar sense casa a les comarques gironines, segons dades del 2010 que ahir va fer públiques la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que es va presentar a la demarcació. Entre els objectius d'aquesta plataforma, que forma part del moviment engegat per la PAH-Barcelona i que és pionera a l'Estat, hi ha també emprendre accions en cas de desnonaments. Així mateix, la PAH té com un dels principals objectius canviar el marc legal actual i que es reguli la dació en pagament de manera retroactiva; és a dir, que el deute quedi saldat amb l'entrega de l'habitatge.

Entre altres objectius que també es presenten hi ha la reconversió del parc d'habitatges buits en un parc de lloguer social per fer efectiu el dret d'habitatge. Així mateix es demana el desbloqueig de la ILP presentada per la PAH i altres agents socials.

Segons Marta Afuera, portaveu de la PAH de Girona, la plataforma està constituïda per gent vinculada a associacions i diferents moviments i pretén “ajudar i ser ajudats”, i fa una crida perquè s'hi uneixin. En aquest sentit, Afuera va precisar: “Si algú demana suport a la plataforma anirem a aturar els desnonaments”, però va afegir que no podien anunciar les accions “per la persecució policial” a què es podrien enfrontar.

Bancs i caixes

“Hi ha gent per a qui la vida s'ha convertit en un infern”, va declarar Afuera, que va afegir que, malgrat la responsabilitat que havien tingut les persones que havien contret les hipoteques, també cal exigir responsabilitats a bancs i caixes i grups polítics i, si cal “portar-los a judici”. En aquest sentit, acusen entitats financeres i governs de ser els principals responsables de “l'espiral especulativa entorn l'habitatge”. La PAH insisteix que el marc legal sobre les hipoteques és molt complicat, i entre les recomanacions que donen a les persones hipotecades és que no permetin que les entitats bancàries tornin a taxar les seves cases.

La PAH també va anunciar que divendres que ve es farà una assemblea al centre cívic de Sant Narcís i que la voluntat és repetir les assemblees cada quinze dies, per unir els esforços d'afectats i voluntaris. La PAH-Girona s'ha adherit també a la manifestació del 25 de setembre a tot l'Estat, a la qual ja s'han adherit una vintena de ciutats.

590 execucions en el primer trimestre del 2011

El Consell General del Poder Judicial ha registrat 290 execucions hipotecàries durant el primer trimestre del 2011. Una xifra que, en tres mesos, és superior a la que hi va haver durant tot el 2007.

Multiplicar per cinc la xifra en tres anys

L'any 2010 es va tancar amb la xifra de 2.905 execucions d'hipoteques a les comarques de Girona, cosa que suposa multiplicar quasi per cinc els casos dels tres anys anteriors.

Salt, una de les poblacions més afectades

Salt és una de les poblacions catalanes que tenen més desnonaments, a causa de la població immigrant que moltes vegades es veu obligada a comprar un pis perquè no els en volen llogar cap.

Manifestació a l'Estat el 25 de setembre

Una vintena de ciutats arreu de l'Estat espanyol, entre les quals Girona, s'han afegit ja a la manifestació convocada per defensar la dació en pagament i perquè s'aturin els desnonaments.

L'OCU denuncia notaris i registradors

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha conclòs en una anàlisi publicada en la seva revista que notaris i registradors cobren de més als seus clients per la cancel·lació de les hipoteques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.