Economia

Fitch rebaixa la qualificació de Catalunya per l'endeutament

La nova nota arriba en un moment en què la Generalitat ha d'aconseguir 5.400 milions en els mercats per finançar-se

Es dóna per segura una nova emissió de bons particulars al novembre

L'agència de qualificació creditícia Fitch va rebaixar ahir la solvència o rating de cinc autonomies de l'Estat espanyol, entre les quals, Catalunya, a més de posar en perspectiva negativa la nova nota, un fet que obre la porta a més revisions a la baixa en els pròxims mesos. Segons una nota enviada ahir per Fitch, la rebaixa obeeix a l'acusat deteriorament fiscal que l'agència ha detectat en els últims anys, que ha fet augmentar el nivell d'endeutament d'aquestes autonomies. Així, el deute a llarg termini de la Generalitat de Catalunya ha passat d'A a A-, amb perspectiva negativa. Aquesta nova nota no arriba en un bon moment per al govern d'Artur Mas, que en els pròxims mesos ha d'acudir als mercats financers per aconseguir 5.455 milions d'euros.

La major part d'aquesta quantitat serà per al refinançament dels 3.000 milions d'euros de la primera emissió de bons particulars, que venç el 21 de novembre. En aquest sentit, el Departament d'Economia, que dirigeix Andreu Mas-Colell, espera que una part important de titulars de bons accepti renovar-los en unes condicions similars a les de l'emissió feta al maig, quan es va optar per oferir bons a un any al 4,25% i bons a dos anys al 4,75%. El tipus d'interès que s'oferirà, però, encara és una incògnita –així com la quantia de l'emissió– i dependrà en bona part de la situació en què es trobin els mercats financers. “La nova nota arriba en un moment de rebaixes generalitzades en ratings d'empreses i administracions i, davant d'això, nosaltres estem aplicant polítiques d'austeritat que estan donant un resultat positiu”, va manifestar ahir un portaveu del Departament d'Economia.

Malgrat la retallada de la qualificació, Fitch reconeix que les autonomies estan fent un esforç per limitar les despeses, que no es tradueix en els resultats desitjats a causa de la debilitat de l'economia i la disminució dels ingressos fiscals. L'agència recorda que el Ministeri d'Economia calcula que els ingressos de les autonomies s'han reduït un 3,59% en el primer semestre, encara que això no ha impedit que el dèficit en aquest període arribés a l'1,2%, molt a prop del límit de l'1,3% establert pel conjunt de l'exercici. “Les autonomies encara han de fer esforços per controlar la despesa i mantenir-la en el límit establert”, diu Fitch, que no obstant això creu que la majoria arribaran a l'equilibri pressupostari el 2013.

LA XIFRA

34
per cent va augmentar el deute dels bancs espanyols amb el BCE a l'agost pel tancament dels mercats

Titllen “d'irresponsable” l'eurozona

El president del Banc Mundial, Robert Zoellick, va amonestar ahir durament l'eurozona perquè “no resulta responsable” que “prometi lleialtat a una moneda única sense afrontar alhora una unió fiscal que permeti que la unió monetària funcioni”. “Europa té una moneda comuna, però no disposa d'una política econòmica coordinada, i això genera problemes importants”, va dir Zoellick. D'altra banda, l'alt funcionari de l'FMI Arrigo Sadun va assenyalar ahir que l'Estat espanyol i l'italià estan “fent molt” per solucionar els problemes del dèficit, però que necessitaran suport internacional –com ara les compres de deute fetes en les últimes setmanes pel BCE– per evitar un rescat de l'estil dels de Grècia, Portugal i Irlanda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.