Economia

Turisme

Blanes, Lloret i Tossa fan pinya per posar-se al dia

Tots tres municipis signaran a final de mes l'acord definitiu per acollir-se al pla de reconversió de destinacions turístiques madures

Han encarregat un estudi a una consultora barcelonina

Els alcaldes de Lloret de Mar, Blanes i Tossa de Mar signaran abans d'acabar el mes el document definitiu per accedir al pla de reconversió de les destinacions turístiques madures, que promou la secretaria general de Turisme de l'Estat. La memòria per accedir al pla l'està elaborant la consultoria barcelonina ALS, que ahir va mantenir reunions de treball amb els regidors i tècnics de Turisme de les tres poblacions implicades, en el que serà el pla de la Costa Brava sud. El primer pas per accedir-hi ja es va fer en l'anterior mandat, amb la firma d'un protocol de col·laboració per part dels llavors alcaldes, Xavier Crespo, Josep Trias i Imma Colom.

El consorci

Un cop presentat el pla a l'Estat, el següent pas serà la formació d'un consorci entre la secretaria general de Turisme, la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments implicats. El consorci després s'encarrega de desenvolupar un pla d'acció a tres anys per transformar i adaptar aquests municipis de la Costa Brava “als nous requeriments de demanda i per generar més benefici econòmic, social i mediambiental”.

El pla té una dotació d'entre dos i tres milions d'euros, segons van explicar fonts d'ALS. La dotació inicial serveix per començar a definir projectes (públics i privats) i, a més, formar part d'un pla de reconversió –segons ALS– que permet accedir a altres fonts de finançament, línies de crèdit d'interès baix i preferència a l'hora d'accedir a algunes subvencions.

Valoració positiva

Tots tres municipis fa temps que veuen de bon ull acollir-se al pla, que seria un impuls per posar al dia els actius turístics de les poblacions implicades. Els regidors de Turisme i Promoció Econòmica de Lloret, Blanes i Tossa, Jordi Orobitg (ERC), Lurdes Fàbrega (PSC) i Àngels Pujals (TU), respectivament, van valorar ahir positivament la reunió mantinguda amb ALS.

Segons la consultora, Blanes i Lloret, sobretot per la seva dimensió i pels equipaments que han anat assumint, poden començar a generar “un altre tipus de creixement” que no només estigui basat en el turisme. ALS preveu que, en un termini de cinc anys, la zona que comprèn tots tres municipis podria arribar a convertir-se “en una àrea metropolitana de 100.000 habitants” que té tot el potencial per atreure el que s'ha batejat com “l'economia del coneixement”.

Segons aquest concepte, l'eix de competència entre territoris en els pròxims anys serà “la capacitat d'atreure talent i de-senvolupament”, i ALS creu que la Costa Brava sud té tots els ingredients per ser un pol de creixement.

LA XIFRA

3
milions d'euros
podria ser la dotació del pla per començar a endegar projectes.

La falta d'accés per autopista, un dels punts febles de Lloret

Un dels punts febles de Lloret, que concentra el 40% de l'oferta turística gironina, és la falta de connexió per autopista. El pla estratègic presentat l'any passat ja parlava de l'aglomeració d'oferta d'hotels “de menys de 100 places i la baixa qualitat al centre urbà”, i de la forta concentració de l'oferta d'oci nocturn en una zona determinada. Pel que fa als hotels, l'Ajuntament poca cosa pot fer ja que qui té capacitat per fer tancar un hotel que no es posa al dia és la Generalitat. És un tema, a més, sensible perquè implica tocar grups hotelers potents (com ara HTop) i establiments molt arrelats al municipi.

Un pla per comunitat autònoma, amb implicació del sector privat

Segons ALS, la secretaria general de Turisme valora especialment que s'impliqui el sector privat a l'hora de donar impuls als plans (se'n presenta un per comunitat autònoma). Per la consultoria, aquest és un dels punts forts de la Costa Brava sud, ja que sobretot a Lloret de Mar hi ha molta iniciativa privada. També considera que les tres destinacions es complementen perfectament: Blanes té molts càmpings i un model més urbà que necessita posar-se al dia; Lloret té instal·lacions que fa poc no tenia (teatre i casino, per exemple) i equipaments esportius, i Tossa, segons ALS, “és la cira” de la zona.

L'hotel HTop de Lloret

, focus de problemes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.