Economia

BAIX EBRE / MONTSIÀ

Les cooperatives oleícoles reivindiquen la posada en marxa del Xerta-Sénia

La producció d'oli d'oliva es reduirà un 50% aquesta campanya per la falta de pluges

El govern retalla els ajuts als tractaments contra la mosca de l'oliva

Les pluges de la primavera van permetre que les oliveres florissin, però des del maig gairebé no ha caigut ni una gota d'aigua al Baix Ebre i el Montsià, per la qual cosa les cooperatives estimen que la producció d'oli d'oliva caurà un 50% aquesta campanya. Així doncs, es colliran uns 25 milions de quilos d'olives, una pèrdua de producció que les cooperatives consideren que es podria corregir amb la posada en marxa de dos canals de regadiu: el Xerta-Sénia i l'Aldea-Camarles. “Si aquests canals portessin aigua, no hauríem perdut un 50% de la collita. Reclamem al govern que no ature aquests projectes de regadiu”, va manifestar el portaveu de la DO de l'oli Baix Ebre i Montsià i gerent de Soldebre, Josep Estrada. Els presidents de les cooperatives asseguren que els productors sí que podran assumir el cost de l'aigua i que aquesta els garantirà la collita. “El Xerta-Sénia no és per fer un transvasament i, si es volen emportar l'aigua, ens hi oposarem”, va dir Estrada. D'altra banda, els productors d'oli lamenten que el govern hagi retallat un 50% els ajuts als tractaments contra la mosca de l'oliva.

Per la seua banda, la PDE va ratificar ahir al jutjat número 2 de Tortosa la denúncia contra el canal Xerta-Sénia.

LA XIFRA

25
milions
de quilos d'olives es colliran aquesta campanya al Baix Ebre i al Montsià, un 50% menys que l'any passat.

Rebuig al transvasament

El ple de l'Ajuntament d'Amposta ha seguit els mateixos passos que el de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre, i ahir va aprovar per unanimitat una declaració institucional en contra de la demanda d'un transvasament de l'Ebre feta per la Diputació de Castelló. El text mostra el rebuig del consistori a la demanda de 90 hectòmetres cúbics anuals del riu, a més de reiterar els arguments científics sobre la inexistència de “sobrants” d'aigua de l'Ebre i exigir que es busquin vies alternatives per cobrir els suposats dèficits d'aigua del País Valencià. L'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, va advertir que la declaració és un “avís per a navegants” sobre la posició institucional del consistori ampostí respecte de les possibles noves peticions d'aigua del riu procedents del País Valencià. “Durant els pròxims mesos tornarem a tenir demandes d'aquest tipus”, va dir.

ACN

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.