Economia

Fenomen

El poder de la xarxa

Tres minuts i mig de provocació, només?

Un ‘broker' londinenc guanya notorietat afirmant que milions de persones perdran els seus estalvis

“El món el regeix Goldman Sachs i no pas els governs”, assegura

Creixen els dubtes sobre la seva identitat

Poques vegades tres minuts i mig de televisió han causat tant de rebombori. La cadena pública BBC 24 Hours va emetre dilluns una entrevista amb un suposat broker de la City de Londres, Alessio Rastani, i les seves declaracions s'han escampat com la pólvora.

Youtube ha bullit amb el seu nom. Què va dir? Entre altres coses: “Tinc la confiança que el pla de rescat [per a la zona euro], tant és la quantitat de diners que hi posin, no funcionarà. L'euro petarà. Els inversors saben que el mercat està acabat, cremat, La borsa està acabada, i, quant a l'euro, tant se'ls en fot”. Tampoc no va estalviar provocacions: “Sóc un negociant, si veig una oportunitat per fer diners, l'aprofito. No ens importa arreglar l'economia, la nostra feina és fer diners… He somiat aquest moment tres anys. Cada nit he anat al llit amb el somni d'una altra recessió. (...) Amb el pla adequat, pots fer molts diners.”

Rastani va acabar amb traca final: “La crisi és com un càncer. Si no fas res, creixerà i serà massa tard. No és el moment de creure que els governs ho arreglaran, perquè no regeixen el món, el món el regeix Goldman Sachs. I a Goldman Sachs tant se li'n fot el pla de rescat. El primer que la gent ha de fer és protegir el que té, perquè d'aquí a dotze mesos els estalvis de milions de persones s'esvairan. I només és el principi”. Hores després que les seves paraules fossin rebotades arreu del món (Youtube, Twitter, premsa digital, etc.), un rumor s'escampava per la xarxa. ¿És Rastani qui diu que és o és membre de The Yes Men, un grup d'activistes que practiquen el que anomenen “correcció d'identitat” per denunciar corporacions i governs, i que fan de la sàtira la seva eina d'intervenció? La BBC va investigar si l'entrevista es pot considerar falsa. No hi ha proves que ho sigui, va dir. The Guardian es va posar en contacte amb Rastani i ell va desmentir tot plegat assegurant que es tractava de “teories conspiratives”. Segons el bloc del comentarista de Reuters Felix Salmon, Rastani podria ser un broker però també un membre de The Yes Men. El que és cert és que no hi ha ningú registrat davant de l'Autoritat Financera de la City amb aquest nom i que la seva web, Leadingtrader.com, ahir era impossible de carregar. Si més no ha demostrat que treu profit de la crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.