Economia

La tarifa de la llum es podria encarir un 5,9% a partir de l'octubre

El ministeri d'Indústria determinarà dijous si congela, redueix o augmenta el percentatge que controla de la tarifa elèctrica

La subhasta elèctrica d'aquest dimarts s'ha tancat amb un increment del 13%

La subhasta elèctrica (CESUR) s'ha tancat amb un increment del 13% pel terme d'energia, és a dir, el valor que determina més de la meitat de la tarifa de la llum. Així, la factura que paguen a final de mes els 24 milions de consumidors que s'acullen a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) es podria encarir un 5,9% a partir d'aquest mateix mes d'octubre.

L'increment, però, no és definitiu perquè el ministeri d'Indústria, que controla l'altre 50% de la cistella de la tarifa, encara ha de determinar si congelarà, reduirà o augmentarà la seva part –conegut com el peatge. Segons fonts de la cartera de Miguel Sebastián, la decisió del ministeri se sabrà dijous.

Si l'increment es confirma, s'afegirà al més del 10% d'augment que s'acumula des de principis d'aquest any. De fet, el gener la tarifa va créixer en un 9,8%. El març va caure el preu de l'energia però el govern va alçar un 10% els peatges de manera que la tarifa final es va congelar. I al juliol va passar a la inversa. L'energia es va encarir un 2,7% però el ministeri va congelar la seva part, de manera que a mitjans d'any l'increment final sobre la tarifa va ser de l'1,5%.

A la subhasta d'aquest dimarts la setzena del CESUR, el preu per megawatt s'ha situat als 57,99 euros. En l'anterior, al maig, va ser de 53,20.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.