Economia

VALLÈS OCCIDENTAL

Les connexions viàries són la principal preocupació als polígons de Castellar

Un 24,3% de les empreses no es tornaria a instal·lar al municipi, i un 93% d'aquestes no ho faria per la mala comunicació

Hi ha censats 487 negocis

L'ajuntament de Castellar del Vallès va fer públic ahir un cens empresarial dels polígons del municipi elaborat per la consultora d'Adelph. L'estudi, realitzat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, inclou una enquesta al 38% de les empreses, amb la qual el consistori pretén detectar les seves característiques i necessitats futures. “Hem elaborat l'estudi ara perquè és quan hem pogut copsar una certa estabilitat. Haver-lo fet al 2009 o al 2010 ens hauria donat una realitat poc fiable”afirma el regidor de Promoció Econòmica i Innovació, Joan Creus, que, entre d'altres coses, vol evitar una percepció alarmista sobre la deslocalització: “El descens del nombre d'empreses tampoc no és molt sagnant, atès el context de crisi. No supera el 10%.”

En total, als polígons del Pla de la Bruguera (323) i de Can Carner (164) hi ha censats 487 establiments amb activitat, entre els quals el sector majoritari és l'industrial (61,39%) seguit del de serveis (35,93%). Només 13 empreses es dediquen, a dia d'avui, a la construcció.

La B-124, insuficient

Sobre els 185 negocis enquestats, una de les principals característiques és que un 24,3%, ara mateix, no s'instal·laria a Castellar, i d'aquests un 93% ho argumenta per les males connexions viàries, que obliguen a travessar Sabadell per enllaçar amb la xarxa d'autopistes i autovies. La no construcció del Quart Cinturó, que en el moment de la instal·lació majoritària de les empreses –1997 com a data mitjana– es veia més que factible perquè estava dibuixat sobre plànol, en seria una de les causes. Per aquest motiu, el consistori reclama a la Generalitat més celeritat a l'hora de construir la Ronda Vallès i de desdoblar la carretera B-124. Tot i això, els indicadors ratifiquen una tendència majoritària a la continuïtat en el territori i en l'activitat. El percentatge d'empreses que tenen intenció de reduir la plantilla durant els pròxims mesos és equivalent al que la vol incrementar (11%), cosa que és simptomàtica d'estabilitat econòmica.

Un altre aspecte que l'ajuntament reclama a la Generalitat, d'acord a les preocupacions detectades entre l'empresariat, és la millora de la xarxa de banda ampla o fibra òptica, mentre que el consistori es compromet a prioritzar aspectes de la seva competència com ara la neteja i la recollida d'escombraries, la senyalització, l'enllumenat o la seguretat i la vigilància.

LA XIFRA

487
empreses
hi ha censades a Castellar, 323 al Pla de la Bruguera i 164, a Can Carner

LA XIFRA

43,7%
de les empreses
operen en l'àmbit català o inferior; un 33%, en l'estatal; i prop del 25% ho fa en l'internacional

LA FRASE

Les connexions logístiques juguen un paper negatiu, però tres de cada quatre empreses es tornarien a instal·lar aquí
Joan Creus
REGIDOR DE PROMOCIÓ ECONÒMICA I INNOVACIÓ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.