Economia

Barcelonès

Flirtejant amb la Xina per fer negocis

L'Ajuntament de Barcelona elabora un pla d'actuació per promoure la ciutat entre els empresaris xinesos com a lloc idoni per als negocis

Potenciarà sectors claus com ara el turisme, la gestió urbanística i la gestió esportiva

Tothom flirteja amb
la Xinaperquè s'hi fixi
i se n'enamori i Barcelona no n'és una excepció

Mercat emergent per excel·lència, tothom flirteja amb la Xina perquè s'hi fixi i se n'enamori i Barcelona no n'és una excepció. El govern municipal presenta avui a la Comissió de Presidència i Règim Interior una proposta per potenciar les relacions bilaterals amb aquest gegant asiàtic i captar-ne les inversions procedents d'un país que fa anys que està en plena expansió.

Un país que creix molt però amb el qual encara es fan pocs negocis des de Barcelona. De fet, hi ha 300 empreses catalanes presents a la Xina però només 36 de xineses registrades a Catalunya i, si hi venem productes per valor de 675,5 milions d'euros (valor de les exportacions catalanes fetes l'any 2010), ells dupliquen la xifra i ens en venen per més de 6.378 milions d'euros (importacions del mateix any).

La mesura de govern que es presenta en discussió aquest matí, doncs, estableix un pla d'actuació que incideix en alguns sectors clau en què Barcelona vol guanyar inversions econòmiques, com ara el turisme, la gestió esportiva, la logística, la gestió i la planificació urbanística i les polítiques d'accent social i cultural. No són actuacions que surtin del no-res i ja fa temps que s'hi treballa, però en els últims mesos s'hi ha posat un accent especial i es preveu que s'intensifiquin en un futur més immediat.

Així, entre les mesures concretes, el govern de Barcelona proposa aprofundir en la promoció de Barcelona com a lloc ideal per als negocis a Europa, insistir en la posada en marxa d'infraestructures clau que potenciïn justament el rol de Barcelona com a plataforma logística i promocionar els contactes internacionals entre empreses amb alt valor tecnològic. En aquest sentit, a final de novembre es realitzarà un pont tecnològic d'empresaris catalans a Xangai i Pequín amb l'objectiu de detectar noves oportunitats de negoci. A més, al setembre es va acordar que Barcelona formés part, juntament amb Pequín, del nucli impulsor de la World Tourist Cities Federation, que liderarà i que vol explorar vies d'impuls al turisme sostenible mundial.

En gestió urbanística, Barcelona ja treballa estretament amb la ciutat de Hong Kong i en gestió esportiva s'ha aprofundit en els últims mesos amb visites institucionals i tècniques. A més, es vol facilitar la presència d'empreses xineses punteres en les fires i els congressos internacionals que se celebren a Barcelona, entre els quals hi ha trobades com ara el Mobile World Congress i Alimentaria i s'insinua la possibilitat de promocionar la ciutat de Barcelona com a destí turístic a la Xina. Amb tot, l'Ajuntament no vol descuidar les relacions amb la comunitat xinesa a la ciutat, amb qui vol enfortir els vincles que els uneixen.

Afegint-se a aquesta línia de treball, demà s'inaugurarà a la Casa Llotja de Mar la primera edició del China at Barcelona Summit, una trobada en què participen quatre agències d'inversió i 30 empreses de la Xina amb què es vol promoure les inversions xineses a la ciutat de Barcelona. Una oportunitat més per establir-hi ponts de treball conjunt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.