Economia

Les noves exigències a la banca restringiran el flux del crèdit

El sector s'exclama contra els criteris “injustos” imposats per Brussel·les

Els responsables financers asseguren que les entitats obtindran el capital necessari sense haver de recórrer al diner públic

Al costat dels missatges tranquil·litzadors sobre la capacitat de la banca per recapitalitzar-se davant les noves exigències europees, el sector també va admetre ahir que aquest redireccionament del capital “pressionarà” el flux del crèdit i podria perjudicar “les operacions corporatives i possibles compres”.

Així ho va advertir el conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, que, tot i considerar que amb les noves directrius europees pactades en la cimera de dimecres la recapitalització “no serà un problema”, va afirmar que no s'ha fet “justícia” a l'Estat espanyol. Per l'executiu financer, els nous requisits s'han triat més a partir d'equilibris polítics interns que no pas per una anàlisi objectiva. Respecte a la situació del Sabadell i de la banca mitjana, Guardiola va reconèixer que “si la gran banca necessita capital els de menys volum hi acabaran convergint”.

La disconformitat amb els criteris europeus també es va deixar sentir en altres àmbits, com ara en la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), que també va afirmar que les novetats es traduiran en restriccions del crèdit i en una frenada de la recuperació econòmica.

D'altra banda, el president del BBVA, Francisco González, va lamentar que el pla de recapitalització no abordi la qualitat dels actius. González va afirmar que ha quedat “pendent” aquesta qüestió, que “caldrà abordar aviat” perquè “si hi ha actius dolents a Europa, que n'hi ha, cal extreure'ls i recapitalitzar el sistema”. El president del BBVA, però, es va mostrar convençut que la banca espanyola és prou potent per donar crèdit. El seu homòleg al Santander, Alfredo Sáenz, va trobar “xocant” que les entitats espanyoles hagin tingut més exigències de capital que les franceses o les alemanyes, més exposades al deute grec.

Garantia general

Amb tot, tant Sáenz com González es van unir al clam unànime de les autoritats financeres espanyoles, des del Banc d'Espanya fins a la ministra d'Economia, Elena Salgado, passant per l'Associació Espanyola de Banca (AEB), certificant que el sector no tindrà problemes per sumar el capital que se li demana, i que l'obtindrà pels seus propis mitjans, sense recórrer a les arques públiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.