Economia

Mena desvincula l'augment de l'atur de les retallades

El conseller d'Empresa i Ocupació creu que la crisi del deute sobirà “va deteriorar les expectatives empresarials” i les empreses van ajustar plantilles

Augura que les possibilitats de trobar feina milloraran l'any vinent

Reitera l'objectiu del govern de reduir a la meitat la taxa d'aturats fins al final de la legislatura

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha atribuït aquest divendres l'augment de l'atur a la crisi del deute sobirà a Europa i ha negat rotundament que els ajustos pressupostaris que està aplicant el govern hagin estat els causants d'aquesta situació a Catalunya.

“La crisi del deute sobirà europeu va deteriorar les expectatives empresarials i les empreses han pres la decisió d'ajustar plantilles”, ha dit Mena, en declaracions a la premsa, durant la visita que aquest migdia ha realitzat a la Cambra de Comerç de Lleida.

El conseller ha explicat, en aquest sentit, que el govern català ha establert “mesures urgents per a persones en situació d'atur de llarga durada i l'aplicació de polítiques per redreçar l'economia”.

Mena ha defensat la necessitat d'aplicar mesures d'austeritat per impedir que Catalunya arribi a una situació extrema.“Els processos d'austeritat no han de significar ni de bon tros la pèrdua de llocs de treball”, ha assenyalat, a la vegada que ha afegit que “reequilibrar els pressupostos” era imprescindible perquè “la situació de dèficit i endeutament que tenia la Generalitat de Catalunya era insostenible, anava directe al precipici, era una trajectòria de col·lisió, era acabar com està acabant Grècia”.

Mena ha remarcat que des del departament s'ha treballat perquè els processos de reajustament que han de fer les empreses davant la caiguda de la demanda no es facin a través de flexibilitat externa amb mesures com ara acomiadaments o tancaments d'empreses si no amb flexibilitat interna, amb un ajustament de costos –també dels salarials– sense haver d'acomiadar.

El conseller ha afirmat que la normalització del marc econòmic i les polítiques adoptades per la Generalitat en els últims mesos permetran començar a sortir de la crisi l'any que ve. Ha advertit, tot i això, que abans que es produeixi aquesta remuntada queda encara un final d'any “dolent” pel que fa a l'activitat econòmica i l'ocupació.

El govern manté l'objectiu de reduir l'atur a la meitat a final de la legislatura

Francesc Xavier Mena ha manifestat que el Govern manté l'objectiu de reduir l'atur a la meitat fins al final de la legislatura ja que “estem en unes xifres anormalment elevades per ser una economia europea avançada com som” tot i que això “no és veurà a curt termini, mentre durin els processos de sanejament del sector públic que comporten que les administracions destinin recursos a finançar el seu dèficit públic que haurien d'anar via crèdit a les empreses”. Així, ha defensat que la reforma del sistema financer que s'està duent a terme ha de servir perquè torni a fluir el crèdit i mentrestant s'han de portar a terme polítiques de foment de l'economia.

Sobre les mesures aprovades pel Consell de Ministres per la creació d'ocupació, Mena ha dit que seran analitzades però ha remarcat que la Generalitat ja ha dissenyat l'estratègia catalana d'ocupació per al 2012 amb l'aplicació de polítiques actives ja que, el pròxim any, tindrà lloc el redreçament de l'economia que permetrà reactivar la creació d'ocupació, que s'ha vist perjudicada per la crisi del deute sobirà europeu, segons el conseller.

El màxim responsable d'Empresa i Ocupació ha insistit en què l'atur és preocupant en totes les seves perspectives però des del govern es posen els esforços i recursos en aquelles situacions de risc d'exclusió social fruit de no tenir feina perquè “no volem cap persona ni cap família que caigui en risc d'exclusió social”, ha dit. Mena ha recordat el pla de xoc que ha posat en marxa el govern que posa l'èmfasi en les persones amb un atur de llarga durada i que han perdut prestacions amb la implementació de polítiques econòmiques de redreçament en l'àmbit de la indústria per afavorir la internacionalització, la innovació, la capitalització, de foment de l'esperit emprenedor o d'atracció de capitalització estrangera directa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.