Economia

Nou decret per als apartaments turístics

Entra en vigor la primavera de l'any vinent

Ha quedat consensuat després de set anys de “polèmica”

La Generalitat i l'Associació Turística d'Apartaments, ATA, preveuen que la primavera vinent podrà entrar en vigor el nou decret de regulació dels habitatges d'ús turístic més “àgil i eficaç” que el que va entrar en vigor el gener passat i que permetrà sortir de l'“alegalitat” que fa anys que el sector arrossega. El decret posa punt i final a set anys d'enfrontaments i polèmiques entre la Generalitat i els empresaris del sector dels apartaments turístics, ja que durant aquest temps no van aconseguir arribar a un acord “consensuat”. “Vam estar set anys batallant per res perquè el gener va entrar en vigor una normativa aprovada per l'anterior govern i no s'està complint, ja que no és viable i actualment estem en situació de stand by”, va explicar en roda de premsa el president de l'ATA, Josep Comaposada.

La directora general de Turisme, Marian Muro, va donar a conèixer ahir en el decurs del Cinquè Simposi de l'ATA, el full de ruta dels habitatges d'ús turístic davant d'empresaris del sector: el primer pas, va detallar Muro, és aprovar la llei omnibus, que inclou modificar les lleis d'habitatge i turisme perquè els habitatges d'ús turístic passin a estar regulats per la llei de turisme i no per la d'habitatge, com passava fins ara. La intenció és que aquest primer pas estigui fet entre desembre i gener. El següent serà que el nou decret entri en vigor. Marian Muro va explicar que aquest decret servirà per fixar els requisits que ha de complir un habitatge per considerar-se d'ús turístic i també quines característiques ha de tenir, com per exemple que hi hagi una reiteració en el lloguer. Així, en queden fora habitatges que només es lloguen una vegada a una persona.

Principals novetats

Una de les principals novetat, i de fet, una de les que va tenir més oposició, és que els ajuntaments ja no hauran de donar llicències. Els consistoris podran definir en el pla d'usos si volen apartaments i on, com també ho podran fer les comunitats de veïns. Els titulars dels apartaments hauran de comunicar al consistori que es dediquen a aquesta activitat i inscriure's al cens de la direcció general de Turisme. Ara per ara, ni tan sols se saben quants allotjaments d'aquest tipus hi ha a Catalunya perquè, per llei, no calia que es registressin. Adherits a alguna associació hi ha 25.000 apartaments a Catalunya –uns 125.000 llits–. L'ATA agrupa 150 empreses de la demarcació i 12.000 apartaments, malgrat que es calcula que a tota la demarcació hi ha més de 130.000 apartaments amb 500.000 llits.

Entre els objectius d'aquesta nova llei, hi ha el de posar fi a la competència deslleial i assegurar que els apartaments que hi ha al país compleixin tots els requisits de qualitat. De fet, el govern inspeccionarà tots i cadascun dels habitatges, segons va assegurar Muro, per garantir-ho. “Els que no arribin al mínim és que no han d'estar ni oberts”, va dir Muro, que hi va afegir que una altra de les fites del sector serà definir la categorització. En aquest sentit, Josep Comaposada va explicar que per la categorització s'han emmirallat en el sistema dels hotels i preveuen donar d'1 a 5 claus a cada allotjament en funció de la qualitat.

Un altre dels canvis que s'introdueix en el nou decret és la figura d'un gestor que, a banda del propietari, es pot encarregar de portar el dia a dia del negoci.

LA FRASE

El nou decret és més àgil i eficaç que l'actual i permetrà sortir de l'alegalitat que arrosseguem
Josep Comaposada
President de l'ATA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.