Economia

El BCE rebaixa el preu del diner pel risc de recessió

Draghi enceta la presidència sorprenent els mercats en situar els tipus en l'1,25%

Preveu recessió a final d'any

L'estil de Trichet al capdavant del Banc Central Europeu (BCE) ja és història. Quatre dies després d'accedir a la presidència de la institució monetària, Mario Draghi ha canviat unes normes que no estan escrites però que els mercats coneixien prou bé. La sorprenent rebaixa del preu del diner aprovada ahir pel BCE –el seu tipus rector passa de l'1,5% a l'1,25%– dinamita la manera de fer de Trichet al llarg dels seus vuit anys al capdavant de l'entitat, que consistia a informar amb anticipació dels seus plans –ja siguin pujades o baixades– per permetre als mercats digerir el futur moviment.

Draghi, però, sembla que no té intencions de seguir aquest guió. Els analistes esperaven que, en la reunió del comitè executiu d'ahir, el BCE informés de la seva intenció de procedir a una rebaixa dels tipus al desembre, però el nou president de la institució es va anticipar amb una rebaixa el mateix dia del seu debut. “El que veiem en aquests moments és un alentiment del creixement que apunta cap a una lleu recessió a final d'any”, va afirmar ahir Draghi en la seva primera compareixença pública com a president del BCE.

“La feblesa en el creixement de la zona euro –va assegurar– i en l'àmbit global hauria de contribuir a moderar els preus.”

En relació amb aquest assumpte, Draghi va augurar que, malgrat que la inflació de la zona euro, actualment situada en un 3%, continuarà per sobre de l'objectiu del 2% durant uns quants mesos, a partir de l'any que ve caurà per sota d'aquest llindar. Una taxa d'inflació per sota d'aquest nivell deixa entreveure un creixement molt pobre per a la zona euro amb vista a l'any que ve. Finalment, va reiterar el seu compromís amb el pla “temporal i limitat” de compra de deute públic al mercat secundari.

L'FMI dóna suport a la mesura

El Fons Monetari Internacional va expressar ahir el seu “ple suport” a la reducció dels tipus d'interès. “La mesura reflecteix el descens de les pressions inflacionistes i la intensificació de les perspectives negatives per a l'economia europea”, diuen des de l'organisme. Aquesta és la primera rebaixa del preu del diner des del maig del 2009, quan el BCE va iniciar un enduriment de la política monetària que finalment s'ha limitat a portar els tipus de l'1% a l'1,5%. La mesura va ajudar les borses a consolidar les pujades, que van anar de l'1,6% de l'Íbex a més del 2,5% en el cas dels parquets alemanys i francesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.