Economia

Girona voreja un altre rècord d'aturats

El nombre de desocupats a l'octubre se situa en 57.537, un 5,74% més que el mes passat

S'acosta a la xifra més alta registrada a la demarcació, que va ser 58.037 el març passat

La sortida es veu més lluny

La reducció de la despesa pública ha frenat l'economia

L'atur s'ha tornat a disparar el mes d'octubre a les comarques gironines, i se situa en 57.537 desocupats, uns 3.121 més dels que hi havia el mes anterior. L'augment en xifres percentuals és d'un 5,74% i col·loca Girona com la demarcació de Catalunya on més ha crescut l'atur (pràcticament es duplica l'evolució catalana, que puja un 2,43% respecte al mes anterior). En xifres absolutes, però, Girona se situaria en tercera posició per l'augment d'aturats després de Barcelona –6.987 desocupats més–, i just al darrera de Tarragona on el nombre d'aturats creix en 3.131. Pel que fa la variació interanual, l'atur a les comarques de Girona creix un 5,77% en relació amb el mes d'octubre del 2010, menys del que ha augmentat a les tres altres demarcacions i al conjunt de Catalunya on va augmentar d'un 8,66%.

Al conjunt del país, la desocupació va pujar en 14.628 persones a Catalunya i en 134.182 al conjunt de l'Estat, un ritme de creixement que no es veia des del 2008, l'any en què més llocs de treball es van destruir.

Prop d'un altre rècord

Amb 57.537 persones censades a l'atur pel Ministeri de Treball i Immigració, les comarques gironines es tornen a acostar a la xifra més alta d'aturats recollida en la demarcació, quan el passat mes de març es van registrar 58.037 persones sense feina. Tenint en compte que els últims anys l'atur ha continuat creixent entre octubre i desembre, tot indica –si aquesta tendència es confirma– que aquest sostre de 58.037 fàcilment podria ser superat d'aquí a finals d'any.

El mercat de treball continua donant males notícies i el mateix ministre de Treball, Valeriano Gómez, descarta que es creï ocupació el que queda d'any i creu que l'economia estatal no creixerà. Amb aquestes perspectives, la recuperació s'ajorna sine die i reapareix el fantasma de la recessió que es creia superada.

Agricultura i serveis

Per sectors d'activitats, l'augment percentual a les comarques gironines es dispara en l'agricultura amb un 27,28% més de persones sense feina quant al mes anterior. Un augment espectacular que en xifres reals es tradueix per 341 aturats més, i que cal relacionar amb feines de temporada de l'agricultura gironina que es van acabar després del setembre, com la verema i la collita de la poma. La mateixa evolució s'observa globalment a Catalunya, tot i que amb un percentatge inferior: l'atur en el sector de l'agricultura creix en un 12,31% sobre el conjunt del país.

A banda d'aquest creixement estacional, el sector que realment més aturats aporta a l'octubre és el dels serveis amb 2.656 desocupats més en relació amb el mes de setembre. L'augment percentual per aquest sector és d'un 8,32%, més del doble del que s'observa al conjunt de Catalunya (3,42%). En el sector de la indústria i la construcció, l'augment d'aturats no supera l'1%, i sembla indicar que la destrucció de llocs de treball s'ha estabilitzat, almenys momentàniament.

Pel que fa la repartició per sexes, el creixement ha estat lleugerament superior pels homes, amb un augment d'un 6,14%, paral·lelament al creixement del 5,26%, entre les dones. Per trams d'edat, el gros de nous aturats pertany als que tenen vint-i-cinc anys o més, amb un increment de 2.860 persones més sense feina (un 5,82% més). Uns 261 joves de menys de 25 anys s'han afegit a les llistes de l'atur i en conjunt aquest grup és ara d'uns 5.549 joves.

Despesa pública

Un factor que frena el creixement és la reducció de la despesa pública i el ministre de Treball en va tornar a parlar, assenyalant comunitats autònomes i ajuntaments, com a culpables, en part, de l'alça de la desocupació. De fet, segons el ministeri, l'atur va pujar un 27% en sanitat i serveis socials a l'Estat en l'últim any, i l'Estat fins i tot va posar Catalunya com a exemple: l'atur a l'administració ha pujat un 263% en un any.

LES FRASES

Ja es preveia. Les feines de temporada com agricultors i serveis són contractes de temps limitat
Dolors Bassa
secretària d'ugt a girona
És fonamental apostar per un canvi de model de creixement econòmic mitjançant l'equilibri
Bartomeu Compte
secretària de CCOO a Girona
Aquesta situació l'ha creada el sistema financer amb el seu creixement d'actius intangibles
Iñaki Frade
president de les pime
En el cas de la indústria, el camí per sortir-se'n ha de ser l'exportació
Domènech Espadalé
president de la cambra de comerç de girona
27,28
per cent d'augment
de la desocupació s'ha patit en el sector de l'agricultura.
5,74
per cent és l'increment
de l'atur a la demarcació respecte al mes anterior, el doble que al país.
57.537
persones sense feina
hi ha registrades en el conjunt de les comarques gironines.

La culpa sobrepassa els sectors socials

En l'atribució de l'augment de l'atur a les comarques gironines hi ha més punts de contacte que no pas de divergències entre els dos sectors socials més afectats: treballadors i empresaris. Així doncs, la principal responsable d'UGT, Dolors Bassa, aposta per una reforma laboral ben feta i que no es limiti només als pactes laborals. Des de CCOO, Bartomeu Compte, amb altres paraules ve a dir el mateix. És a dir, apostar per un gran pacte social basat en l'equilibri entre els diferents sectors i que plantegi un canvi de model econòmic.

Des de la patronal es dóna la culpa a les financeres i a la bombolla econòmica que van provocar fa deu anys. Des de la PIME, Iñaki Frade, assegura que el problema no és dels empresaris sinó de les financeres. Des de la Cambra de Comerç, Domènech Espadalé opta perquè les empreses s'espavilin a exportar als països emergents. L'actitud més radical prové del president de la FOEG que no descarta repatriar emigrants, perquè “ara ens sobra mà d'obra”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.